Prijzen voor consument in juni harder gestegen dan in mei

Foto: Pexels (CC0-Public Domain)

Consumenten betaalden in juni 1,6 procent meer voor goederen en diensten dan een jaar eerder. Daarmee stegen de prijzen harder dan in mei. Vooral hogere prijzen voor kleding en tabak en een minder drastische daling voor brandstoffen duwden de inflatie omhoog.

In mei was de inflatie nog 1,2 procent. Dat prijzen nu sneller opliepen komt onder andere door de ontwikkeling van brandstofprijzen. Waar benzine, diesel en gas in mei nog 14,1 procent goedkoper waren dan een jaar eerder, was dat in juni nog maar 7,9 procent. Bij rookwaren speelde een eerdere accijnsverhoging door in de prijzen. Kleren werden gemiddeld 0,8 procent duurder, terwijl ze een maand eerder juist goedkoper werden op jaarbasis.

De inflatie ligt in Nederland veel hoger dan in de eurozone als geheel. Volgens de Europese geharmoniseerde meetmethode stegen de prijzen voor consumentengoederen en -diensten in alle eurolanden met 0,3 procent in juni, tegenover 1,7 procent in Nederland. Daarmee is het verschil tussen Nederland en de eurozone vorige maand groter geworden.

Bron: ANP / Nieuws.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen