ZZP’er in de spotlight: geboortefotografe Eva volgt haar droom

Foto: Eva Thomassen Fotografie

Als Nieuws.nl plaatsen we graag lokale ondernemers in het zonnetje. In de rubriek rubriek ‘ZZP’er in de spotlight’ gaan we in gesprek met de zelfstandig professionals uit de regio Breda.

Deze keer is het woord aan geboortefotograaf Eva Thomassen die het geboorteproces van de weeën tot de eerste uurtjes na de geboorte op een prachtige manier vastlegt.

“Tastbare herinnering aan de geboorte van hun kindje”

De Oosterhoutse Eva vertelt vol passie over haar vak als geboortefotograaf. “Geboortefotografie nog niet heel erg bekend, hoewel het wel in de lift zit. Dus ik vind het heel bijzonder om me hierin te onderscheiden van andere fotografen. Ik denk dat ik me onderscheid door mijn stijl: ik hou van kleur, sfeer en de nadruk op blikken tussen mensen. Het is dus iets anders dan newborn fotografie, zoals veel mensen in de eerste instantie denken. Ik fotografeer het geboorteproces van de weeën tot de eerste uurtjes na de geboorte.”

“Mijn klanten zijn ouders die graag een tastbare herinnering aan de geboorte van hun kindje willen hebben. Het is nog specialer als ze mij benaderen om ook bij de geboorte van hun volgende kindje te zijn.”, vertelt de fotografe trots.

En wat zijn je meest bijzondere ervaringen?
Eva: “Het klinkt misschien afgezaagd, maar elke bevalling is anders en even speciaal voor mij. Ik heb flitsbevallingen gehad, bevallingen waar ik 12 uur aanwezig was, enkele thuisbevallingen en veel ziekenhuisbevallingen. Ik heb dan ook nog wel wat dingen op mijn wensenlijstje staan, zoals een badbevalling in de thuissituatie of een twee- of meerlingbevalling.

Ze vervolgt haar verhaal: “Het meest belonende van geboortefotograaf zijn is de dankbare taak die ik heb; ik leg een heel geboorteproces vast met details waar ouders later met veel emotie op terugkijken of die ze zich niet eens herinneren door de heftigheid. Ik laat de kracht van de vrouw zien, de rauwheid van het geven van leven en ik geef partners de gelegenheid om zich volledig op hun vrouw te focussen. Zo zijn zij in staat hun belangrijke positie in te nemen: als ouder van het kind en steun aan hun vrouw. Dit geeft prachtige beelden en daar geniet ik van!”

“Emotie van de ouders raakt mij echt”

Hoe ga je als fotograaf te werk in zo’n intieme setting?

“Als persoon ben ik opgewekt, enthousiast en betrokken, als geboortefotograaf begeef ik me in hun schaduw. Ik vind het heel belangrijk om een goede relatie met  de ouders te onderhouden, omdat ik bij een van de meest bijzondere momenten in hun leven aanwezig ben. Ik voel mij als fotograaf echter het meest op mijn gemak op de achtergrond, dus ben ik als geboortefotograaf helemaal in mijn element. Ik ben er, maar toch ook niet. Door mijn bijna geluidloze camera en lichtgevoelige lenzen hebben moeders amper het idee dat ik er ben.”, licht Eva uit. “Ik krijg achteraf in ieder geval, zonder uitzondering, te horen dat ze mijn aanwezigheid totaal niet gemerkt hebben tijdens de bevalling. Als ik echter een handje bij moet schieten, om water te pakken voor de moeder of zelfs om tijdens het persen te ondersteunen, dan sta ik er ook!”

“De voldoening zit hem vooral in de ontroerde reacties die ouders geven op de foto’s. Ik monteer de vrijwel alle foto’s in een slideshow op muziek. Als ik met de ouders op de bank naar hun reportage kijk in deze montage, raakt hun emotie mij echt. Emoties van herkenning, verwondering hoe snel de tijd gaat, empowering hoe krachtig de moeder is geweest; ik vind het prachtig om hen dit te kunnen bieden.”, vertelt de Brabantse.

Vormgeven van mijn passie

“Het grote voordeel is voor mij om helemaal zelf mijn passie vorm te kunnen geven. Het is allesbehalve saai en statisch en het geeft je alle ruimte om je eigen talent te ontplooien en te laten zien aan de wereld. Aan de andere kant gaan een creatief- en een zakelijk brein niet altijd hand in hand. Je kunt mooie foto’s willen maken, maar alle andere zaken als marketing, administratie, investeringen, et cetera vragen misschien nog wel meer tijd.”

“Ik heb, zolang ik geboortefotograaf ben, altijd samengewerkt met een aantal andere geboortefotografen als elkaars back-up. Immers, hoewel je zoveel mogelijk alle tijd open houdt om bij een bevalling te kunnen zijn, toch is er altijd de mogelijkheid dat je niet kunt. Dan is het fijn om op elkaar te kunnen terugvallen voor die paar dagen dat je echt omhoog zit. Ook onderhoud ik een warme band met verschillende ondernemers in de geboortesector, zoals een Hypnobirthing-coach. Het is fijn om elkaar te kunnen promoten omdat je in elkaars verlengde werkt.”

Heb je ook onzekerheden als ondernemer?
“Vooral het financiële plaatje, het rendabel maken van je onderneming is hard werken. Hiervoor moet je je onderneming goed zichtbaar maken en dat vraagt veel openheid en pro-activiteit van jezelf. Hiervoor moet je soms echt uit je comfortzone. Fotografie is mijn passie en deze niche bestaat niet in loondienst. Het was een onvermijdelijk gevolg van het volgen van mijn droom.”

“Ik heb nog andere ideeën met betrekking tot fotografie, iets wat nog helemaal nieuw is in Nederland. Maar daar kan ik nog niet te veel over uitweiden. Ik hoop in ieder geval een stabiele onderneming te hebben met klanten die mij weten te vinden. Die mij kiezen omdat ze weten welke kwaliteit ik bied.”, vertelt Eva afsluitend.

Meer weten over Eva Thomassen Fotografie?

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden