Hooikoortsklachten door bijvoetpollen

Foto: Publiek domein

Hooikoortsklachten nemen voor hooikoortspatiƫnten deze maand en in augustus behoorlijk toe doordat het bijvoetpollenseizoen begint. Er komen geleidelijk steeds meer bijvoetplanten in bloei, zo meldt Nature Today. Vanaf half augustus kan bovendien de ambrosia lokaal zeer sterk allergeen pollen verspreiden.

Het hoogtepunt van het graspollenseizoen is voorbij, maar de graspollen veroorzaken ook nog steeds de meeste hooikoortsklachten vooral bij gunstige weersomstandigheden. Ook de pollen van kruiden kunnen klachten veroorzaken. Onder andere zuring en weegbree bloeien momenteel.

Bijvoet

De piekperiode van het bijvoetpollenseizoen is afgelopen weekend begonnen. De komende dagen loopt de bijvoetpollenconcentratie verder op volgens de Pollenplanner van Wageningen University & Research. Het seizoen houdt aan tot 11 augustus en is eind augustus afgelopen.

Alsemambrosia

Na de bloeiperiode van bijvoet hebben staat de hooikoortsplant De Alsemambrosia nog op de hooihoortskalender. Alsemambrosia is al jarenlang met een opmars bezig in Nederland. Ambosiapollen is zeer allergeen. Dat betekent dat je al bij een lage pollenconcentratie al flinke hooikoortsklachten kunt krijgen als je er gevoelig voor bent.

Alsemambrosia gaat pas echt goed groeien als de dagen weer korter worden en als de temperaturen hoog zijn. Er worden nu al flinke planten aangetroffen, maar de eerste pollen worden verwacht vanaf halverwege augustus.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden