Kabinet bespreekt aanpak hernieuwde opmars coronavirus voorafgaande aan persconferentie

Foto: Nieuws.nl

Premier Mark Rutte bespreekt donderdag met de meest betrokken ministers hoe de hernieuwde opmars van het coronavirus kan worden gestopt. Zorgen zijn er vooral over studenten en over vakantiegangers die terugkeren uit risicogebieden. Na afloop geeft Rutte samen met ‘coronaminister’ Hugo de Jonge een persconferentie, de eerste in anderhalve maand.

Volgens Haagse bronnen overweegt het kabinet ernstig een streep te zetten door de introductieweken voor studenten, zo meldt het ANP. Gevreesd wordt dat de coronamaatregelen tijdens deze evenementen onvoldoende zullen worden nageleefd. De afgelopen weken bleken onder studenten meerdere coronabrandhaarden te zijn ontstaan.

Voor terugkerende vakantiegangers wordt volgens ingewijden mogelijk een teststraat ingericht op Schiphol. Daar kunnen reizigers zich dan vrijwillig en laagdrempelig laten testen. Voor terugkeerders uit risicolanden geldt een dringend advies om na terugkeer twee weken in quarantaine te gaan. Bij een goede uitslag kan die periode mogelijk worden verkort.

Het extra kabinetsberaad is ingepland omdat het aantal besmettingen met het coronavirus de afgelopen weken sterk is opgelopen. Daardoor nam ook de druk op kabinet om in actie te komen vanuit de Tweede Kamer toe. Met name de linkse oppositie is erg kritisch en verwijt Rutte een gebrek aan regie.

Persconferentie Rutte en De Jonge over Covid-19

Donderdag houden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) om 19.00 uur een persconferentie over de huidige stand van zaken omtrent corona in Nederland. De Rijksvoorlichtingsdienst meldt dat ze de “algemene situatie zullen duiden, inzoomen op de situatie in bepaalde regio’s en zo nodig aanvullende, regionaal ondersteunende maatregelen aankondigen.”

Er stond al een commissievergadering gepland voor 12 augustus, maar Asscher wilde een week eerder een plenair debat. De coalitiepartijen hadden al aangegeven hier geen behoefte aan te hebben, liet Asscher maandag weten in het radioprogramma Nieuws en Co op NPO Radio1. Hij vond dat “heel onverstandig” en riep de regeringspartijen op om desnoods in een commissievergadering de situatie rond corona te bespreken.

Het aantal coronabesmettingen loopt sinds enkele weken weer op, met name in de regio’s Rotterdam en Amsterdam. Deze steden hebben vanaf 5 augustus een mondkapjesplicht ingesteld voor bepaalde stadsgebieden. Wie zich hier in Amsterdam niet aan houdt, riskeert een boete van 95 euro.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden