Kans op zeer slechte luchtkwaliteit vanwege smog in Zuidwest-Nederland

Foto: Pexels

Dit weekend is de luchtkwaliteit in Zuidwest-Nederland naar verwachting “zeer slecht” vanwege smog door ozon. Sinds vorige week donderdag geldt er al een smogwaarschuwing in heel Nederland.

Deze waarschuwing blijft voor de overige delen van Nederland voorlopig van kracht, zo meldt het RIVM.

Advies om binnen te blijven

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu adviseert mensen die klachten ondervinden, om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. Dit advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is.

Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog. Raadpleeg bij klachten de huisarts of GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst .

Ozonverwachting voor komende dagen

Vanwege de aanhoudende tropische temperaturen blijven de ozonconcentraties de komende dagen in het gehele land hoog. Naar verwachting blijft de luchtkwaliteit ‘slecht”en lokaal zelfs “zeer slecht”.

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dit komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig (veelal zuidoostelijke) wind staat. De vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dit wordt ook wel zomersmog genoemd. In de andere seizoenen is de kracht van de zon te klein om hoge ozonconcentraties te laten ontstaan.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden