Start test corona-app in de praktijk | geen mondkapjesplicht in klas bij begin nieuwe schooljaar

Foto: Pixabay / Pete Linforth

De GGD gaat maandag de corona-app CoronaMelder in de praktijk testen in Twente en Drenthe. De app komt beschikbaar in de appstores, maar wordt door de GGD vooralsnog alleen ondersteund in de genoemde regio’s.

De CoronaMelder moet per 1 september wel landelijk gaan werken. De app is bedoeld als aanvulling op het bron- en contactonderzoek naar mensen die in contact zijn geweest met mensen die het cornavirus dragen. Zo kan verdere besmetting nog beter in de gaten worden gehouden en worden bestreden, is de hoop. Gebruik van de app is vrijwillig. Informatie van en over de gebruikers wordt ook niet opgeslagen.

De CoronaMelder werkt via bluetooth en waarschuwt mensen die in de veertien dagen daarvoor ongeveer 15 minuten lang in de nabijheid zijn geweest van iemand die positief is getest op het coronavirus. Dat kunnen bijvoorbeeld medereizigers zijn in het openbaar vervoer of bezoekers van restaurants.

Geen mondkapjesplicht in klas bij begin nieuwe schooljaar

De komende weken gaan de scholen weer open. De leerlingen uit regio Noord zijn maandag de eerste groep die weer lessen gaat volgen. Scholieren in het primair en voortgezet onderwijs hoeven onderling geen afstand te houden. Middelbare schoolleerlingen moeten wel op anderhalve meter afstand van volwassenen blijven. Er is geen mondkapjesplicht voor scholieren of docenten.

Het ministerie van Onderwijs adviseerde de scholen te controleren of ze hun ventilatie op orde hebben. Ook krijgen de scholen het advies geregeld gedurende 10 tot 15 minuten de ramen en deuren tegen elkaar open te zetten en draaiende ventilatoren en ventilatiesystemen die lucht circuleren te vermijden.

Wie terugkomt uit een land dat oranje of rood ‘kleurt’ vanwege het coronavirus, wordt dringend geadviseerd 14 dagen in quarantaine te gaan. Als een leerling na de zomervakantie in thuisquarantaine moet en daardoor de eerste schooldagen van het nieuwe jaar mist, telt dat toch niet als spijbelen. Scholen hoeven de leerplichtambtenaar niet in te schakelen. Volgens de koepel van basisscholen, de PO-Raad, “is het belang van de volksgezondheid doorslaggevend”

Bron: ANP / nieuws.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen