Bredase jongeren tot 27 jaar fiksen zichzelf en hun stad

Foto: Asja Vossen

De eerste groep jongeren die meedoen aan FIKS gaat van start in september 2020. Aanmelden kan nog tot en met 2 september.

FIKS helpt jongeren tussen de 16 en 27 jaar om maatschappelijke impact te maken. Tegelijkertijd komen ze erachter wat ze leuk vinden en waar hun passie ligt. Tijdens de wekelijkse programma dag leren ze nieuwe skills en vaardigheden en werken de deelnemers aan hun persoonlijke groei. De geleerde skills en vaardigheden worden daarna direct toegepast op het maatschappelijke vraagstuk van een van de gast-
organisaties.

Geven is het nieuwe nemen

Zo kunnen jongeren bijvoorbeeld voor Het Mondiaal Centrum Breda aan de slag met hoe ze eenzaamheid onder vluchtelingen en ouderen in de wijk kunnen verminderen. Of dragen ze liever bij aan duurzaamheid bij Zero Waste Nederland? Daarnaast geeft skatepark Pier15 ze de challenge om te kijken welke evenementen (ook in tijden van corona) voor jongeren georganiseerd kunnen worden, gebaseerd op hun eigen passie en interesses. Ook ‘t Stokperdje in Zundert heeft een vraagstuk klaarliggen. Hoe maken zij het pand groener of bouwen ze een brug tussen oude en nieuwe leiding?

Jongeren volgen workshops om de vaardigheden te leren die nodig zijn om de verschillende vraagstukken op te lossen. Door middel van o.a. de methodiek Design Thinking generen ze ideeën gebaseerd op de behoeften van de doelgroep en krijgen ze de juiste skills om hun idee tot werkelijkheid te brengen. Denk hierbij aan pitchen, onderhandelen, overtuigen en durven doen.

Jongeren fiksen hun shit

Naast dat jongeren leren hoe ze echte impact maken, nemen ze ook een snoekduik in de wereld van zichzelf, hun talenten, motivatie, maar ook hun valkuilen. Zo gaan ze op onderzoek uit naar wie ze zijn, wat ze kunnen en wat ze op dit moment tegenhoudt om aan de slag te gaan. Allemaal om uit te vinden wat ze nou chill vinden om te doen. Uiteindelijk ontdekken ze waar hun passie ligt, wie ze zijn en wat de volgende stap is voor hun toekomst. Dat kan een studie zijn, een ideale baan in een toffe sector of misschien zelfs het starten van een eigen onderneming. FIKS helpt jongeren om een duidelijk beeld te krijgen van wat ze willen en wat ze moeten doen om daar te komen.

FIKS is voor iedereen tussen de 16 en 27 jaar oud

FIKS is onderdeel van de Maatschappelijke Diensttijd. Iedere stad geeft daar zelf invulling aan. De deelnemers van FIKS gaan aan de slag voor een ander en zichzelf. Met wekelijkse programmadagen en het maken van sociale impact voor een gastorganisatie zijn ze een half jaar lang voor 20 uur per week aan het investeren in hun toekomst. Iedereen, van elk niveau, achtergrond, met of zonder startkwalificatie, is welkom bij FIKS!

  • Jongeren die willen leren hoe ze iets goeds doen en aan zichzelf willen werken gaan naar www.ikwilfiks.nl (aanmelden tot 2 september 2020!)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden