Duikboot Festival en haar bezoekers maken Asterdplas schoon

Foto:

Festivalbezoekers, organisatoren en andere betrokkenen zetten zich 19 september tijdens World Cleanup Day in voor een zwerfafvalvrije omgeving van de Asterdplas in Breda, de jaarlijkse festival locatie van Duikboot Festival.

Vele aanmeldingen vlogen enthousiast binnen via het aanmeldformulier. Een groep van ruim 75 deelnemers gaan zaterdag 19 september met de prikstok op pad om hun geliefde festivallocatie vrij van zwerfafval te maken. Dit doen zij tijdens de World Cleanup Day; ’s werelds grootste opschoonactie van het jaar. Burgers, bedrijven en gemeenten van over de hele wereld steken gezamenlijk de handen uit de mouwen om de omgeving op te ruimen.

Dit jaar wordt World Cleanup Day in Nederland georganiseerd door Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon. Ga naar www.worldcleanupday.nl voor meer informatie en de acties in Breda.

Coronamaatregelen: kleine groepen en 1,5 meter

Op basis van de RIVM-richtlijnen zijn preventieve maatregelen geformuleerd om de opruimacties corona proof en verantwoord uit te voeren. Daardoor blijft de kans op besmetting minimaal. Zo verzoeken Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon deelnemers om alleen in kleine groepen deel te nemen en de anderhalve meter afstand te allen tijde in acht te houden.

Gebruik de Litterati-app

Tijdens World Cleanup Day kan iedereen gebruik maken van de Litterati-app. Hiermee kunnen deelnemers het gevonden en opgeruimde afval vastleggen op hun telefoon. Zo worden waardevolle data verzameld, zoals het soort afval, de locatie en de herkomst ervan, wat uiteindelijk gebruikt wordt voor onderzoek, waarmee het zwerfafval probleem bij de bron kan worden aangepakt. Elke gebruiker van de Litterati-app draagt dus bij aan een oplossing voor het zwerfafval probleem.

Krachten bundelen tegen zwerfafval

Vanwege de coronacrisis moest de 18e editie van de Landelijke Opschoondag van Nederland Schoon, die jaarlijks medio maart plaatsvindt, worden afgelast. Daarom besloten Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation de krachten te bundelen en gezamenlijk de organisatie van World Cleanup Day op zich te nemen. Samen sporen zij niet alleen particulieren van jong tot oud aan om mee te doen, maar ook scholen, bedrijven, verenigingen, (sport)clubs en gemeenten.

Over Plastic Soup Foundation en NederlandSchoon

Plastic Soup Foundation, de initiator van World Cleanup Day in Nederland, heeft naast het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval als doel om waardevolle informatie te verkrijgen over het soort afval dat op straat en in het milieu ligt. Inzicht in soort, locatie én de herkomst van het zwerfafval is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen. Nederland Schoon beschikt over ruime ervaring en kennis op het gebied van het mobiliseren van burgers voor opschoonacties én biedt kennis en ervaring ter voorkoming van zwerfafval. Zij werkt veel samen met en voor gemeenten, scholen en maatschappelijke organisaties en organiseert jaarlijks de Landelijke Opschoondag.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden