Rokers laten sigaretten liggen tijdens bijzondere Stoptober

Foto: publiek domein

Over een aantal dagen blijven de sigarettenpakjes in heel Nederland weer een maand thuis. Vanaf 1 oktober gaat Stoptober weer van start. Ook dit jaar sluit een aantal bekende Nederlanders zich aan bij de duizenden andere stoppers, in de hoop het roken definitief af te zweren.

Stoptober duurt in totaal 28 dagen. Rokende Nederlanders worden uitgedaagd afstand te nemen van hun slechte gewoonte, met als doel dit ook na oktober vol te houden. Volgens de website van Stoptober is die kans groot: wie 28 dagen stopt, heeft vijf keer meer kans nooit meer te roken dan iemand die dat minder dagen probeert.

Corona
Zeker in dit bijzondere jaar, overschaduwd door de corona-pandemie, is stoppen belangrijker dan ooit. Omdat rokerslongen een minder goede afweer hebben tegen ziekten, zijn rokers gevoeliger voor virus-infecties. Daarnaast lopen rokers meer risico ernstig ziek te worden als ze het coronavirus oplopen.

BN’ers
Het initiatief wordt daarom wederom ondersteund door rokende BN’ers die toegeven minder te willen roken. Onder meer Jorgen Raymann, Estelle Cruijff en Rik Brandsteder wagen een poging. Zij en andere deelnemers staan er niet alleen voor: ze worden geholpen door een app die iedere dag aanmoedigende berichten stuurt. Ook biedt de app afleiding met puzzels en filmpjes. Via de sociale media van Stoptober houden deelnemers contact met andere stoppers, zodat ze elkaar kunnen steunen.

300.000 stoppers
Stoptober is een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, KWF, de Hartstichting, het Longfonds, het Trimbos Instituut, de GGD en de Stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij Nederland. Volgens deze organisatoren zijn in de afgelopen edities van Stoptober meer dan 300.000 deelnemers gestopt met roken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden