Klaas Dijkhoff verlaat politiek na verkiezingen

Foto: redactie

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff verlaat na de verkiezingen van maart volgend jaar de politiek. Dat maakte hij vrijdag bekend hij in een interview met NRC Handelsblad.

De man die de afgelopen jaren gold als de kroonprins van de liberale partij hakte naar eigen zeggen al twee jaar geleden de knoop door. Die beslissing deelde hij met weinig mensen. “Ik dacht altijd: laat mij maar de kroonprins zijn, dan hoeven anderen die last niet te dragen”, zegt hij tegen de krant.

“Na ruim tien jaar aan het Binnenhof is mijn nieuwsgierigheid om ergens anders aan het werk te gaan groter dan naar wat een langer verblijf brengt”, schrijft Dijkhoff op zijn Facebook-pagina. “Zoals nieuwsgierigheid me naar het Binnenhof bracht, brengt het me nu ook ergens anders heen.” Dijkhoff hoopt dat premier Mark Rutte opnieuw de kar gaat trekken richting de verkiezingen. Tot dusver heeft Rutte daar nog geen uitsluitsel over gegeven. Dat zal ergens voor het einde van het jaar gebeuren.

De 39-jarige Dijkhoff maakte in 2010 zijn entree op het Binnenhof, als lid van de VVD-fractie. Die functie vervulde hij vijf jaar, tot hij in 2015 staatssecretaris van Justitie werd. Hij verving Fred Teeven, die opstapte vanwege de bonnetjesaffaire. In oktober 2017, in de nadagen van het kabinet-Rutte II, volgde hij minister van Defensie Jeanine Hennis op. Die trad af in verband met een mortierongeluk in Mali dat aan twee militairen het leven kostte. Deze functie vervulde Dijkhoff nog geen maand, want op 26 oktober trad het derde kabinet van Rutte aan. Een dag later werd Dijkhoff gekozen als fractievoorzitter

Dijkhoff stond bekend om zijn losse, volgens sommigen nonchalante stijl. Hij werd in 2017 Politicus van het Jaar, werd door Esquire gekozen tot best geklede man en wist de tv-quiz De Slimste Mens te winnen. Zijn liefde voor carnaval en voetbalclub PSV stak de Brabantse liberaal niet onder stoelen of banken.

De afgelopen tijd probeerde hij een andere koers uit te zetten voor de VVD, minder individualistisch, met een grotere rol voor de overheid. Sommige plannen die Dijkhoff de afgelopen jaren opperde vielen slecht in de Tweede Kamer, zoals zijn voorstel om criminaliteit harder te bestraffen als het in bepaalde wijken werd begaan.

Vorig jaar liep zijn imago een deuk op door een affaire met wachtgeld. Dijkhoff had recht op het geld, omdat hij in het vorige kabinet had gezeten, maar kreeg de vergoeding bovenop zijn salaris als Kamerlid. Dat viel slecht, in de Kamer en ook daarbuiten. Ook ontving hij nog een reiskostenvergoeding, terwijl hij als fractievoorzitter een auto met chauffeur had, iets waar hij naar eigen zeggen niet van bewust was. Het wachtgeld zette hij stop, en de reiskostenvergoeding stortte hij terug.

Toch is zijn afscheid van het Binnenhof nog niet helemaal definitief. In het NRC houdt hij de deur open voor een post in een volgende kabinet. „Dat is niet mijn plan, daar zijn ook geen afspraken over. Maar ik sluit het niet uit. Zo zit ik er niet in.”

Bron: ANP / Nieuws.nl

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden