Breda Begroting van 688 miljoen euro: ‘weerbaar de crisis door’

Foto: Asja Vossen

Deze week presenteerde de gemeente de begroting, met een omvang van 688 miljoen euro. Deze begroting toont zowel lef als liefde. Lef om door te pakken en keuzes te maken. En liefde door zorgvuldig te blijven ontwikkelen samen met alle betrokken Bredanaars en door solidair te zijn met hen die het moeilijk hebben.

Een kleine greep uit deze begroting: er komt geld om effecten van corona aan te kunnen pakken, de gemeente investeert in Bavel, investeert om werkgelegenheid te behouden en werkloosheid tegen te gaan. Verder investeert Breda in techniek onderwijshuisvesting en in het masterplan digitalisering. De gemeente verbetert bovendien afvalinzameling, geeft passende jeugdzorg en maatschappelijke zorg, gaat aan de gang met senior Breda. En dat allemaal binnen een sluitende begroting.

  • Bekijk de begrotingen over meerdere jaren op de website van de gemeente Breda

Structureel sluitende begroting

Greetje Bos, wethouder financiën: ‘Het uitgangspunt is een structureel sluitende begroting, waarmee we onze financiële positie solide houden. Ik ben blij dat dit is gelukt, al was het lastiger om tot een sluitende begroting te komen. We investeren in de stad, wijken en dorpen en vooral in onze inwoners. Dat is wat we in 2021 willen waarmaken. We gaan voor een gezond Breda, waar zoveel mogelijk mensen zich goed en gelukkig voelen. We richten ons op meer werk, meer woningen en passende zorg voor elkaar. Kortom, we maken af waar we aan begonnen zijn, daarin zijn we heel ambitieus’.

De effecten van de coronacrisis lopen door, ook in 2021. Naast grote uitdagingen binnen de zorg, staan ook de ondernemers in onze stad onder druk en loopt de werkloosheid op. Sectoren als horeca en cultuur hebben het zwaar en vragen om bijzondere aandacht om volgend jaar te kunnen blijven bestaan. Om weerbaar en wendbaar in te springen op dat wat nodig is, maakt de gemeente financieel ruimte vrij. En de gemeente kijkt nadrukkelijk naar de arbeidsmarkt en de aansluiting van het onderwijs en ondernemerschap.

In de openbare ruimte wil Breda zaken versneld oppakken. Het Willem-Alexanderplein in Teteringen wil Breda in 2021 realiseren. De gemeente zet in op meer groen, investeert in recreatieve natuur en nieuwe vormen van energiegebruik. De ambitie om meer te digitaliseren zet Breda ook vol aan. Juist de huidige tijd biedt veel kansen om het Masterplan Digitalisering verder vorm te geven. Bovendien wil Breda ruimte bieden om meer te genieten van alle natuur, het water in de stad en ruimte om cultuur te ontdekken in onze stad.

In 2021 start de gemeente Verbeter Breda, een meerjarige aanpak waarbij nieuwe sociale en ruimtelijke ontwikkelingen in de stad, zoals het havenkwartier en het Corbion terrein, nadrukkelijker verbonden worden met bestaande opgaven in minder krachtige wijken. Ook het aanpakken van de Noordelijke Rondweg krijgt een duidelijke plek; fysieke barrières wegnemen zorgt voor nieuwe verbindingen tussen wijken. Veel aandacht in de aanpak gaat uit naar werk en wijkeconomie en in het bijzonder naar de jeugd in deze kwetsbare wijken. Een initiatief als krypton geeft jongeren de mogelijkheid om talenten te ontwikkelen en weerbaarheid verder te ontwikkelen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden