Ook Grote Broer/Zus werkt corona proof in Breda

Foto: Grote Broer Breda

Grote Broer/Zus dat onderdeel is van Stichting kick is een organisatie die zich inzet voor jongeren die moeilijk aansluiting vinden in de maatschappij. Jong en oud groeien op in een samenleving die constant in beweging is.

Jongeren doorlopen verschillende fases in hun leven; ze groeien op, ze gaan naar school, doen leuke dingen met vrienden en vriendinnen en vinden uiteindelijk een baan. Voor het grootste deel van de jongeren verlopen al deze fases zonder al te grote obstakels. Vaak hebben jongeren een breed netwerk, in de vorm van ouders, vrienden en kennissen, dat hen ondersteunt tijdens de moeilijke keuzes die ze moeten maken in hun groei naar volwassenheid. Voor een klein deel is het verhaal net even iets anders. Sommige jongeren raken tijdelijk de weg een beetje kwijt; ze weten niet goed wat ze willen met hun leven en maken bijvoorbeeld verkeerde schoolkeuzes. Voor de ene jongere duurt deze fase langer dan voor de andere.

Vangnet voor de Bredase jongeren

Grote Broer/Zus wil een vangnet bieden voor de jongeren, waarbij het opgroeien in deze complexe, snel veranderende maatschappij niet vanzelfsprekend is. Deze jongeren kunnen een steuntje in de rug gebruiken. Iemand die er voor ze is, ze serieus neemt, naar ze luistert, maar vooral iemand die kijkt naar de dingen die ze wel kunnen in plaats van naar de dingen die ze niet kunnen. Grote broers en zussen zijn jongens en meiden in de leeftijd van 14 t/m 23 jaar die een positieve bijdrage willen leveren aan de leefbaarheid binnen de wijk waar zij actief zijn, en vaak ook zelf vandaan komen.

De nieuwe Corona-maatregelen treffen mens en samenleving, momenteel hard. Zo ook bij Grote Broer/Zus. Een heleboel activiteiten kunnen momenteel geen doorgang vinden vanwege de nieuwe Corona-maatregelen. Klagen doen ze niet bij Grote Broer/Zus. Bij Grote Broer/Zus is iedereen meer van het aanpakken en kijken wat wel mogelijk is en waar jongeren goed in zijn en waar hun talenten liggen. Ook tijdens de corona periode zijn de jongeren samengekomen om een aanpak te bedenken die coronaproof is om er zo toch voor de kwetsbare jongeren te zijn. Zo zijn zij dagelijks nog actief in de wijken Hoge Vucht en Haagse Beemden zelfs in de vakanties zijn er groepen jongeren die in de wijken straatwerk doen en activiteiten uitvoeren voor de jeugd in de wijk. Zo zijn er in de herfstvakantie verschillende studiosessies, kidsclub, kickboksen, lasergamen, fifa toernooien, beauty avonden en tydie activiteiten.

Grote Broer/Zus aanpak

Verloopt dan altijd alles zo perfect en kent Grote Broer/Zus alleen succesverhalen? Pedagogisch medewerker Ray Matthijssen staat symbool voor de directe en eerlijke aanpak waar Grote Broer/Zus voor staat, want zijn antwoord op deze vraag is helder. Met een grote glimlach legt Ray uit: “Natuurlijk gaat er ook wel eens wat mis. Sterker nog, op het moment dat er niks mis gaat hebben wij niet de juiste jongeren in huis. Het gaat vooral op de actie die daarop op volgt. Wij proberen dit op een pedagogische manier ook jongeren bij te brengen. We hebben elementen vanuit de straatcultuur gepakt en deze omgezet naar positiviteit en ontwikkeling.”

Ray vervolgt: “Als jongeren nieuw instromen dan hebben ze de bronzen status. Hierbij horen bepaalde vaardigheden, competenties, taken en verantwoordelijkheden. Vanuit de bronzen status kunnen ze doorgroeien naar zilver, zilver plus en goud. Hoe hoger je komt in het statussysteem hoe meer vaardigheden en competenties je hebt ontwikkeld en hoe meer aanzien, taken en verantwoordelijkheden je krijgt. We hebben dit voor de jongeren en de wijkbewoners inzichtelijk gemaakt door de kleuren van de shirts. Brons krijgt een rood shirt, zilver en zilver plus krijgen een geel shirt en als je de gouden status hebt bereikt krijg je net als de begeleiding een zwart shirt. Iemand met de gouden status kan bijvoorbeeld zelfstandig activiteiten opzetten en uitvoeren en zijn medebroers tijdens de activiteit aansturen en feedback geven. Hiermee willen we de broers activeren en stimuleren om een voorbeeldfunctie te vervullen voor andere jongeren. Er vind maandelijks een statusgesprek plaats waarbij onder andere zelfreflectie, scholing, privéomstandigheden, activiteiten en leerdoelen worden besproken. Zo weet een grote broer precies waar hij staat en wat hij concreet moet doen om verder te groeien”.

  • Meer weten over Grote Broer/ Zus in Breda? Ga naar de KICK website

Foto: artiest Renzy is wekelijks te gast in de studio waarin hij aan verschillende tracks werkt en muziek zijn uitlaatklep is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen