Breda krijgt er 100 elektrische Check deelscooters bij

Foto: Gemeente Breda

Vrijdag 23 oktober plaatst Check 100 nieuwe elektrische deelscooters in Breda. Met de 200 deelscooters van Go, brengt dat de teller nu op 300 scooters in Breda.

Het is de bedoeling dat er nog 100 van Check gaan volgen, zodat er uiteindelijk 400 deelscooters in Breda beschikbaar zijn. Met deelscooters kun je slim, schoon en flexibel van a naar b in Breda.

100.000 ritten op de deelscooter

Daan Quaars, wethouder mobiliteit en digitalisering: ‘Data geeft aan dat Bredanaars de deelscooters gebruiken en waarderen met een 7,7. Sinds juni zijn er bijna 100.000 ritten gemaakt, met een gemiddelde ritlengte van 3,5 km. Er zijn dus al bijna een half miljoen kilometers gereden. Zo’n 14.000 mensen hebben al gebruik gemaakt van de scooters, dat is dus bijna 1 op de 10 inwoners. Het gebruik is in Breda ook hoger dan in andere steden. Je kunt wel zeggen dat de scooter een succes is in Breda. Met meer scooters kunnen er nog meer mensen gebruik van maken.’

Breda startte in juni met de eerste 200 deelscooters van Go. Een geheel nieuwe manier om vervoer te delen en eigenlijk staan we nog maar aan het begin van deze ontwikkeling. De cijfers geven nu aan dat de stad de scooters heeft geaccepteerd en gebruikers ook steeds beter met de scooters omgaan. Tegelijkertijd is er ruimte voor verbetering en samen met de deelscooteraanbieders werkt de gemeente daar aan.

Deelmobiliteit populair tijdens corona

Corona beïnvloedt de mobiliteitskeuze van mensen behoorlijk. Mensen proberen grote groepen te mijden, waardoor het OV-gebruik nog steeds tientallen procenten onder het normale niveau is. Ook schaffen Nederlanders massaal (gebruikte) auto’s aan. Een toename van het autobezit- en gebruik in steden zou een enorme achteruitgang betekenen voor de verkeersefficiëntie. De elektrische scooters bieden een oplossing die zowel veilig als efficiënt is. Door individueel te reizen kunnen mensenmassa’s worden vermeden.

Bredanaar Paul van Merrienboer, mede-oprichter van Check: “We zien dat onze elektrische deelscooters enorm aan populariteit hebben gewonnen gedurende de eerste golf corona besmettingen. Dat komt omdat we feitelijk ‘social distancing’ ingebouwd hebben in ons product. Gecombineerd met het feit dat sommige scooters tot wel 30 mensen per dag vervoeren is het niet alleen een heel veilig maar ook een zeer efficiënte manier van vervoer.”

Onnodig reizen moet natuurlijk worden vermeden tijdens de tweede corona-golf, maar sommige reizen blijven onvermijdelijk. Om Bredanaars ook tijdens corona een veilige manier van vervoer aan te bieden, stelt Check voor alle gebruikers 100 gratis rijminuten beschikbaar met de code 076-CHECK.

Parkeer Check

De voordelen van deelvervoer zijn evident: voor gebruikers levert het tijd en gemak op, en voor alle inwoners van de stad leidt het tot een schonere lucht, minder geluidsoverlast en een betere doorstroming van het verkeer. Toch zijn er soms ook minder positieve geluiden, met name rondom fout geparkeerde scooters in de openbare ruimte. Check zet zich actief in tegen overlast door fout geparkeerde scooters. Eerder deze maand lanceerde het bedrijf de Parkeer Check, een functie in de app waarmee gebruikers met een druk op de knop fout geparkeerde scooters kunnen melden. De introductie van de Parkeer Check gaat gepaard met een grootschalige campagne waarmee Check haar gebruikers bewust maakt van het belang van goed parkeren. “Het is belangrijk dat onze gebruikers zich bewust zijn van het feit dat ze een scooter in de openbare ruimte parkeren. We willen toe naar een situatie waarin gebruikers niet alleen zichzelf maar ook elkaar verantwoordelijk houden voor hun parkeergedrag”, aldus van Merrienboer.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden