“We vullen het gat op dat de VVV-winkel heeft achtergelaten”

Foto: Paul Ranft

Breda-puzzels, posters, spelletjes, kleding, en een prachtige galerij met foto’s van de stad.

Wie onlangs door de Houtmarkt is gelopen, zal het ongetwijfeld opgevallen zijn: de pop-up winkel van community InBreda. Een regelrecht walhalla voor de Breda-liefhebber.”En die hebben we er genoeg in onze mooie stad”, weet oprichter Bouke Tuit. “Naast Bourgondisch, zijn wij toch ook een chauvinistisch volk.”

Dat gevoel van trots herkent Bouke als geen ander. Het zette hem er in 2016 toe aan om over ‘zijn’ stad te schrijven. Vier jaar later heeft InBreda online bijna 100.000 volgers en is daarmee één van ’s lands grootste stadscommunities. Het geheim? “Mijn compagnon Peter en ik kwamen hier in 2003 voor onze studie wonen en werden zelf verliefd op de Parel van het Zuiden. Dat enthousiasme stralen we denk ik uit en werkt bovendien aanstekelijk.”

Op de social media pagina’s van InBreda komen naast acties en leuk nieuws regelmatig de meest prachtige foto’s van de stad voorbij. Gemaakt door verschillende fotografen. ΅We wonen dan ook wel in een zeer fotogenieke stad. En dat gaat verder dan de Grote Kerk. Wie bij ons in de winkel een kijkje neemt, ziet vanzelf deze diversiteit. Iedere fotograaf kijkt toch weer anders.”

Dat de Breda winkel naast merchandise en kado’s ook een fotogalerij heeft, is voor Bouke niet meer dan logisch: "We willen een plek zijn voor Bredase makers: fotografen, kunstenaars, meubelmakers, creatieven. Hoewel onze winkel er slechts tijdelijk zit (tot 15 december), levert dat alleen maar winnaars op. De trotse Bredanaar kan bij ons terecht voor originele kado’s, creatievelingen hebben een plek om hun werk te etaleren en wij zijn hierdoor ook in het straatbeeld zichtbaar.”

En na 15 december? “Dat weten we nog niet. De roep is er dat we zeker moeten terugkeren. Dat heeft ook veel te maken met het gat dat de sluiting van de VVV-winkel heeft achtergelaten. Dat vullen wij op onze eigen manier op, merken we ook aan de vele positieve reacties. Alles valt of staat bij haalbaarheid. InBreda is een particulier initiatief. Wij doen het zonder financiële hulp vanuit bijvoorbeeld de gemeente. Maar mét de helpende hand van lokale ondernemers. Pandeigenaar Maas-Jacobs die fantastisch met ons meedenkt, maar bijvoorbeeld ook meubelmakers en leveranciers. Gelukkig kunnen onze klanten altijd op onze webshop terecht. Maar je merkt toch dat velen behoefte hebben aan een fysieke winkel. Eén waar je op je gemakje rond kunt snuffelen en vragen kunt stellen.”

De tijdelijke winkel van InBreda is iedere week geopend van donderdag tot en met zaterdag tussen 12.00 en 17.00 uur. (onder voorbehoud van nieuwe maatregelen) aan de Houtmarkt 160.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden