Help je mee met Opgeruimd Breda of de Prullen Prikkers Breda?

Foto: Opgeruimd Breda

Het burgerinitiatief Opgeruimd Breda, is begin juli 2020 van start gegaan en heeft nu al meer dan 300 deelnemers en 1100 volgers op Facebook.

Opgeruimd Breda is inmiddels een bekend begrip in heel Breda. Over heel de stad verspreid, van Prinsenbeek tot Ulvenhout en van Bavel tot de Haagse Beemden, zijn enthousiaste mensen bezig met het opruimen van zwerfafval. Want dat is wat deze organisatie beoogt. De burgers zelf in hun straat, buurt of wijk het zwerfafval laten opruimen. De Gemeente Breda is niet goed in staat om al het zwerfafval op te ruimen. Men heeft hier niet genoeg financiële middelen en mensen voor. Daarom is het nodig dat betrokken burgers aan de slag gaan.

Probleem van zwerfafval aanpakken

De organisatie achter Opgeruimd Breda, Gert van der Hart en Peter van der List, heeft inmiddels de Gemeente weten te bereiken en zijn volop in gesprek met de verantwoordelijke wethouders en ambtenaren, die zich bezighouden met het, veelkoppig monster, wat het probleem van zwerfafval is. Men heeft bereikt dat er een klankbordgroep komt, waarin alle gelederen, die zich bezighouden met zwerfafval, gaan participeren. We gaan bekijken hoe het zwerfafval in Breda te reduceren is tot nul. Dat is ambitieus maar voor minder gaat de organisatie niet. Op veel vlakken zal er wat moeten gebeuren zoals werken aan meer bewustwording en verantwoordelijkheid bij de Bredase burgers. Daarnaast spelen ook bestuurlijke zaken. In de Gemeenteraad is onlangs een motie aangenomen, om te zorgen dat Breda, in 2030 zwerfafval vrij is. Omdat Breda een stad in het park wil worden, past daar geen zwerfafval bij. Opgeruimd Breda wil dat die doelstelling veel eerder moet worden bereikt. Met een serieus “deltaplan zwerfafval” willen we dat bereiken.

Begin dit jaar heeft Opgeruimd Breda een openbare digitale kaart van Breda gelanceerd, met alle straten en gebieden, waar zwerfafval geruimd wordt. Het doel hiervan is ook dat deelnemers elkaar weten te vinden en eventueel samen op pad te gaan, om in eigen buurt te gaan rapen. Deze keert is ook bedoel om te zien waar er nog weinig deelnemers zijn. Hierbij krijgt men de hulp van de wooncorporaties Wonenbreburg, Alwel en Laurentius. Die in de buurten, waar zij veel huurwoningen hebben, mensen stimuleren om ook mee te participeren, om hun buurt of wijk leefbaar en veilig te houden.

In deze tijd van thuiswerken en weinig sociale contacten te kunnen onderhouden is het juist fijn om lekker naar buiten te gaan. Wat is het dan aangenaam om daarbij je eigen straat en buurt schoon te houden. Je kunt je aanmelden via de Facebookpagina van Opgeruimd Breda of een mail sturen naar [email protected] Na aanmelding, stelt de Gemeente Breda benodigde materialen beschikbaar. Deelnemers bepalen zelf waar, wanneer en hoe vaak ze gaan rapen.

Prullen Prikkers Breda

Ook de zusjes Sanne en Lilian Verlaak zetten zich in tegen zwerfafval. Hieronder staan de data waarop zij in actie komen. Doe je ook mee?

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden