Bijna 4400 nieuwe coronagevallen geregistreerd

Foto: Pixabay / Pete Linforth

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 4385 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is vergelijkbaar met de cijfers van donderdag en van vorige week.

In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ruim 24.000 meldingen van positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 3444 per etmaal, maar dat cijfer is ernstig vertekend door de sluiting van de teststraten op zondag. Vanwege het winterweer konden tienduizenden mensen zich die dag niet laten testen, zo meldt het ANP. Ook in de dagen erna waren veel teststraten nog dicht. Verreweg de meeste testlocaties zijn inmiddels weer open, maar het is niet bekend hoeveel mensen die op zondag zouden zijn getest, nu alsnog weten of ze het coronavirus onder de leden hebben.

Voor de sluiting van de teststraten kwamen er op doordeweekse dagen ook 4000 tot 4500 besmettingen per etmaal aan het licht. Vorige week vrijdag meldde het RIVM 4333 nieuwe coronagevallen en de vrijdag daarvoor 4409.

In Amsterdam testten 195 inwoners positief en in Den Haag werd het virus afgelopen etmaal 132 keer vastgesteld. In Rotterdam werden 109 besmettingen bevestigd, in Utrecht 66 en in Eindhoven 63.

Het aantal sterfgevallen door corona steeg met 66. Dat is vergelijkbaar met voorgaande dagen. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden, want sterfgevallen worden soms pas na een tijdje geregistreerd. In Zeist werd het overlijden van vier coronapatiënten gemeld, het hoogste aantal van Nederland. In de gemeenten Aa en Hunze, Rotterdam en Landerd kwamen er drie sterfgevallen bij.

Sinds het begin van de uitbraak, bijna een jaar geleden, zijn meer dan een miljoen Nederlanders positief getest. Het officiële dodental staat op 14.729 en komt in de loop van volgende week waarschijnlijk boven de 15.000 uit. De werkelijke aantallen besmettingen en sterfgevallen liggen vrijwel zeker hoger.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden