Non-food sector wil terug de markt op: kort geding op komst

Foto: Pixabay

Marktkooplieden spannen een rechtszaak aan tegen de Staat omdat verkopers van non-foodartikelen ook terug willen keren naar hun klanten. Ze eisen dat de overheid beter uitlegt waarom de verkoop van sokken en ijzerwaren meer risico’s op coronabesmettingen oplevert dan die van aardappelen en kaas.

Wanneer het geding dat branchevereniging Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel aanspant op de rol staat is nog niet bekend. Aanleiding voor de rechtszaak is volgens de organisatie de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid van gisteravond, waarin niets werd gezegd over versoepelingen van coronaregels op markten. ‘Wij snappen het niet meer, laat ze ons nu maar eens uitleggen waarom non-food niet welkom is op de markt,’ schrijft secretaris Martie Bleeker van de CVAH in een verklaring.

Helemaal klaar mee

‘Wij kunnen aantonen dat de markt de veiligste supermarkt van Nederland is, wij hebben aan alle gestelde veiligheidseisen voldaan en zelfs nog veel meer dan dat. En nog wordt het de helft van de marktondernemers onmogelijk gemaakt om te werken. Je kunt er lang of kort over praten, maar wij zijn er helemaal klaar mee.’ Bleeker hoopt de Staat via de rechter te dwingen om met bewijs te komen dat het openen van marktkramen voor non-food daadwerkelijk extra besmettingsgevaar oplevert. De CVAH, met een achterban van zo’n 3000 marktkooplieden, betoogt daarnaast dat markten net zoals supermarkten een eenheid vormen. Het uitsluiten van non-foodkramen zou ook om die reden onterecht zijn.

Horeca ook

Eerder deze week kondigden horecaondernemers al een rechtszaak tegen de overheid aan vanwege de lockdown. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland hoopt daarmee af te dwingen dat restaurants en cafés weer open mogen. Met een bodemprocedure hoopt de sector dat de rechter verklaart dat de Staat onrechtmatig handelt door de grondrechten van horecaondernemers te schenden zonder de noodzaak behoorlijk te onderbouwen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden