Meer perspectief bieden voor Bredase jongeren

Foto: Breda Nieuws

Hoe we jongeren meer perspectief kunnen bieden en samen de negatieve gevolgen van de coronamaatregelen op hun welzijn kunnen aanpakken, is een actueel vraagstuk. GGD West-Brabant en Gemeente Breda namen het initiatief om jongeren en organisaties uit de creatieve sector en de horeca hierover mee te laten denken.

In de zogenoemde Breda City Challenge zochten zij op een innovatieve én praktische manier naar mogelijkheden om jongeren perspectief te bieden en bij te dragen aan een gezonde en levendige stad.  Enkele sessies resulteerden in concepten of thema’s. Hiermee starten binnenkort experimenten.

“De impact van de coronacrisis op het welzijn en de ontwikkeling van jongeren is helaas harde werkelijkheid,” volgens burgemeester Paul Depla. “Er zijn deze week gelukkig weer enkele lichtpuntjes ontstaan. Maar we zijn er nog niet dus blijft het belangrijk om met elkaar te blijven zoeken naar mogelijkheden om elkaar te ontmoeten en iets te ondernemen. Er kan meer dan we in eerste instantie denken, de uitdaging is de randen op te zoeken. Mooie ideeën om Breda weer een beetje meer levendig en gezond te maken : daar heeft iedereen profijt van.”

Mark van Beers, MT-lid GGD West-Brabant: “Om iets te doen met de geluiden van corona-moeheid onder jongeren, futloosheid en het gemis op sociaal-relationeel vlak, hebben we in samenwerking met de Gemeente Breda gemeend de handen uit de mouwen te moeten steken. Samen met vertegenwoordigers uit diverse organisaties zijn we een innovatie-sprint aangegaan om door middel van co-creatie op heel korte termijn een aantal ideeën te ontwikkelen. De insteek is wat er wél kan binnen de bestaande maatregelen. Niet via de weg van opleggen, maar voor en door jongeren zelf.”

Voor en door jongeren

Enkele creatieve sessies van de City Challenge Jongeren en gezondheid leverden 4 potentiële experimenten op. Ze zijn gericht op jongeren tussen de 18 en 25 jaar die wonen, werken of studeren in Breda. :
– Good Vibes/Good Moods: het ontwerpen van een online platform waar activiteiten voor jongeren worden verzameld, waar aandacht is voor meet&match om nieuwe mensen te ontmoeten vanuit gedeelte interesses, maar waar ook aandacht is voor (hulp bij) positieve gezondheid
– ‘Breda geeft een rondje’: in samenwerking met o.a. de Bredase horeca worden diverse routes in de stad uitgestippeld voor een gezellige of interessante wandeltocht of sportrondje
– Try-out festival: een festival van kleinschalige evenementjes op diverse plaatsen in de stad voor en door jongeren met een cultureel programma
– Het 4e concept 076Sport.nl is ingehaald door de actuele ontwikkelingen Mark Rutte maakte eerder deze week bekend dat de maatregelen voor het sporten in de buitenlucht voor jongeren worden verruimd. Het concept beoogde het mogelijk maken van sporten in de buitenlucht op bestaande sportterreinen in samenwerking met sportverenigingen en – opleidingen.

Proef-activiteiten en ervaringen opdoen

De komende weken bekijken de deelnemers aan de innovatie-sprints op welke manier kleine tests en proefevents kunnen worden opgezet. Het is de bedoeling dat ideeën niet in de kast verdwijnen maar dat er ook daadwerkelijk activiteiten worden ontwikkeld. De uitdaging is deze passend te maken binnen de mogelijkheden. De jongeren worden uitgedaagd om daarbij de randen op te zoeken zonder erover heen te gaan. Zowel de Gemeente Breda als de GGD West-Brabant faciliteren de uitvoering en zijn bereid om te kijken of ze andere partijen, middelen en mogelijkheden kunnen verbinden bij deze initiatieven.

Aanleiding City Challenge Breda

Bij de City Challenges staan steeds wisselende uitdagingen centraal om Breda ook in de toekomst een gezonde, levendige stad te laten zijn. waarin iedereen met plezier op de fiets naar het werk gaat, met alle mogelijkheden om buiten te sporten en waar een flexibele indeling van de dag de norm wordt. Het doel voor de korte termijn is gericht op een perspectief voor jongeren zolang de coronacrisis aanhoudt. Voor de langere termijn is de inzet gericht op een duurzaam gezonde, levendige stad.

Reacties

Cookieinstellingen