Nieuw meldpunt straatintimidatie Breda: Intimideermijniet.nl

Foto: intimideermijniet.nl

Straatintimidatie is een groot probleem in Nederland. Zo geeft 73% van de vrouwen aan regelmatig last te ervaren van straatintimidatie. Uitschelden, seksueel bejegend worden en zelfs achtervolgingen op straat komen veelvuldig voor, ook in Breda.

Daarom start de gemeente Breda samen met BO Diversity maandag, op internationale vrouwendag, een campagne tegen straatintimidatie om het nieuwe platform en meldpunt intimideermijniet.nl. onder de aandacht te brengen.

Intimideermijniet.nl: nieuw meldpunt straatintimidatie Breda

Ondanks dat bijna driekwart van de vrouwen zegt regelmatig last te ervaren van straatintimidatie, is er weinig tot geen data beschikbaar over dit onderwerp in de gemeente Breda. Het melden van straatintimidatie was tot voorheen dan ook niet mogelijk. Daar gaat de gemeente Breda vanaf vandaag samen met BO diversity verandering in brengen. ““Veel vrouwen en LHBT+ers ondergaan straatintimidatie en beschouwen het vaak als iets ‘wat nou eenmaal gebeurt’, dit omdat er een gevoel van gevoel van onmacht heerst. Er ligt een taboe op het onderwerp, dat moet stoppen. Straatintimidatie is niet oké. Het wordt tijd dat we hierover praten, gaan melden en gaan tellen. Door te gaan tellen kunnen we het aantal incidenten in de stad inzichtelijk maken en de omvang van het probleem blootleggen”, aldus Lieke Kuijper, directeur BO Diversity.

Tel mee met burgemeester Paul Depla

Gemeenten die in het verleden probeerden te handhaven op straatintimidatie kregen van de rechter te horen dat dit in strijd is met de vrijheid van meningsuiting. Veel vormen van straatintimidatie zijn dan ook moeilijk te handhaven. Ondanks dat het probleem straatintimidatie op de landelijke agenda staat, gaat de gemeente Breda hier niet op wachten. Breda wil nu al, startend op internationale vrouwendag, een signaal afgeven. Burgemeester van Breda, Paul Depla: “Iedereen zou zich in Breda veilig moeten voelen om zich vrij op straat te kunnen bewegen. Zonder daarbij te worden lastiggevallen. Toch blijkt dat dat nu niet altijd een vanzelfsprekendheid is, en dat moet stoppen. Met deze campagne creëren we bewustzijn rondom het onderwerp en kunnen we door te tellen in beeld krijgen hoe vaak dit voorkomt in Breda.”

Internationale Vrouwendag

Alhoewel het platform en meldpunt op Internationale Vrouwendag gelanceerd wordt, geeft BO Diversity expliciet aan dat zeker niet alleen vrouwen straatintimidatie kunnen melden via het nieuwe platform intimideermijniet.nl.

Lieke, licht toe: “Vrouwen die niet heteroseksueel zijn, queer mannen, transgenders, non-binaire personen, drag artiesten of andere mensen die buiten de stereotype denkbeelden of norm vallen zijn ook vaak slachtoffer van seksuele intimidatie. Meer dan de helft (58%) van de LHBT+ personen gaf in 2018 aan dat jaar zelfs bewust hun gedrag te hebben aangepast om negatieve reacties te voorkomen. Deze vorm van aanpassen zou volgens ons niet nodig moeten zijn. Wij streven naar een stad waarin iedereen met een veilig en fijn gevoel op straat kan lopen. Met een rokje of hand in hand met je partner, dit moet geen verschil maken”.

  • Laten we gaan tellen, want het gebeurt ontelbaar vaak. Meld jouw incident op Intimideermijniet.nl.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen