Breda heeft een Tiny Forest erbij, Het Kleine Woud in Effen

Foto: IVN Brabant

Op 22 maart plantten circa 40 leerlingen van basisschool Effen een Tiny Forest aan in de buurt van hun school. Daarbij kregen ze hulp van de gemeente Breda en IVN Natuureducatie.

Dit is het derde Tiny Forest in de gemeente Breda en landelijk zijn er al meer dan 100 aangeplant. Een Tiny Forest wordt volgens de revolutionaire Miyawaki-bosbouwmethode van Shubhendu Sharma aangelegd.

Het Kleine Woud

Het bos brengt de natuur dichtbij, en geeft jong en oud de kans om de wildernis in hun eigen wijk of dorp te ontdekken. Wethouder Paul de Beer onthulde de naam van het Tiny Forest, die door leerlingen van de basisschool Effen zelf is verzonnen: Het Kleine Woud.

Afgelopen weken werd de grond al gereed gemaakt voor het Tiny Forest, een dichtbegroeid, inheems oerbos van ca 400 m2. Het leukste werk, het planten van de bomen mochten de leerlingen doen. In kleine groepjes (in verband met de maatregelen tegen corona) zetten ze negenendertig verschillende soorten bomen en struiken in de aarde. In totaal zo’n 1200 boompjes en struiken. “Mogen we zoveel aanplanten als we willen?”, vroeg de ene leerling. Een ander zei “Als je lief bent voor een boom, dan veranderen er stofjes in de boom en gaat het beter”. En een derde “We gaan even een wilg shoppen, ik wil een wilg”. Tijdens de aanleg spatte hun enthousiasme en betrokkenheid er vanaf.

Een bos in de buurt van de school is belangrijk en er is bij het bos een buitenlokaal aangelegd waar de kinderen les kunnen krijgen over het bos en andere onderwerpen. Uit onderzoek blijkt dat Tiny Forests niet alleen bijdragen aan meer biodiversiteit, maar ook aan verkoeling op warme dagen en een gezonde bodem in de stad. Onderzoekers van Wageningen University & Research ontdekten al bijna zeshonderd diersoorten in deze minibossen

Tiny Forests in Breda en Brabant

Met de aanleg van het derde Tiny Forest wordt ook een zichtbare bijdrage geleverd aan de groene ambitie van gemeente Breda om ‘Stad in een park” te worden. Het Tiny Forest in Effen is mogelijk dankzij financiële steun van de gemeente Breda en de provincie Noord-Brabant. De provincie Noord-Brabant steunt de aanleg van in totaal minimaal 20 Tiny Forests van 2019 -2022 in 8 gemeenten. Een Tiny Forest is een inheems minibos van 200 á 400 m2. Dit bos stimuleert de biodiversiteit, helpt bij waterberging en hittestress en is een fijne plek waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Tijdens de ‘Plant mee’-campagne van IVN wordt in heel Nederland bijna 1,5 hectare aan groen geplant. Dat zijn twee voetbalstadions vol bomen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden