Wint Breda dit jaar de Gouden Tegel tijdens het NK Tegelwippen?

Foto: NK Tegelwippen

Het jaarlijkse NK Tegelwippen is van start! Breda gaat de strijd aan met gemeente Tilburg in (misschien wel) de spannendste derby van het NK.

Ook in de rest van het land gaan gemeenten de uitdaging aan: wie verruilt de meeste (tuin-)tegels voor groen? Met een gezonde portie rivaliteit biedt deze competitie een ludiek alternatief voor de nog onzekere sportcompetities. Maar er is ook een belangrijker, gemeenschappelijk doel. Wanneer in heel Nederland tegels plaatsmaken voor gras, bloemperken en geveltuinen, maken we samen onze steden en dorpen meer klimaatbestendig en biodivers. Vanaf 30 maart kan iedereen zijn of haar gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl. Deze worden automatisch opgeteld bij de Tegelstand van de betreffende gemeente. Het NK Tegelwippen loopt tot 30 september 2021.

NK Tegelwippen in Breda

Als aftrap van het NK Tegelwippen in Breda stelt de gemeente tuinbonnen ter beschikking aan inwoners die tegels uit hun eigen tuin wippen. De eerste honderd Bredanaars die een foto uploaden van 10 gewipte tegels krijgen een nationale tuinbon van € 10,-. De eerste honderd mensen die 100 gewipte tegels wippen, en daarvan een foto uploaden, ontvangen een bon van € 20,-.

Wethouder Paul de Beer van klimaatadaptatie: “Meer groen in plaats van steen zorgt voor minder hitte en voor het beter vasthouden van water in de bodem. En iedereen kan daarin zijn ‘steentje’, of liever gezegd zijn ‘plantje’ bijdragen. Heel simpel, te beginnen in je eigen tuin. Dan maken we samen Breda groener, koeler en leefbaarder”.

Tegels wippen in heel Nederland

Het NK Tegelwippen wordt voor het tweede jaar op rij georganiseerd en vindt plaats in tenminste twintig gemeenten. In het oog springen de spannende derby’s tussen Amsterdam en Rotterdam, Leeuwarden en Groningen, Breda en Tilburg en Zaltbommel en Maasdriel. Ook andere gemeenten wippen erop los zoals Utrecht, Arnhem, Haarlemmermeer, Oosterhout, Diemen, West Betuwe, Tiel, Hillegom, Lisse, Teylingen, Noordwijk en Veenendaal.

Wint Breda dit jaar de Gouden Tegel?

De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt wint de prestigieuze Gouden Tegel. Ook actieve bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op een prijs: elke maand wordt door een vakjury de Wipper van de Maand uitgekozen. Al deze Wippers zijn genomineerd voor de grote publieksprijs die begin oktober wordt uitgereikt. “De rivaliteit tussen gemeenten is natuurlijk leuk, maar we doen het uiteindelijk om heel Nederland zo groen mogelijk te maken. Wippen is belangrijker dan winnen.” – Eva Braaksma (Frank Lee), mede-initiatiefnemer van het NK Tegelwippen

In twee jaar meer klimaatbestendig en biodivers

De competitie maakt deel uit van een reeks activiteiten die de komende twee jaar worden georganiseerd door een groot aantal groene organisaties. Onder het motto “Een groen Nederland begint in je eigen tuin” slaan zij  de handen ineen om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen – samen met bewoners. Het NK Tegelwippen 2021 wordt gesterkt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Ons Water, Rotterdams WeerWoord en Amsterdam Rainproof. Het is een concept van activatiebureau Frank Lee en collectief Dus Wat Gaan Wij Doen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden