Petitie Amphia-arts tegen 538 Oranjedag al 295.000 keer getekend

Bron: Flits Klik Fotografie
Bron: Flits Klik Fotografie
Foto: Bianca Dijck | Flits en Klik

Een petitie tegen het Fieldlab-event 538 Oranjedag is zondag al ruim 295.000 keer getekend. De handtekeningen worden verzameld door een arts uit het Amphia Ziekenhuis die zich samen met collega’s zorgen maakt over de gevolgen van een testevenement met tienduizend bezoekers. Het 538-festival wordt in opdracht van de overheid georganiseerd om te onderzoeken hoe grootschalige evenementen in de nabije toekomst met corona door kunnen gaan. Alleen met een negatieve test mogen festivalgangers het Chasséveld op.

Afgelast
Met de petitie hoopt initiatiefnemer Rogier Crolla, chirurg in het Amphia, samen met collega’s dat het testevenement wordt afgelast. Ze zien het doorgaan van dit evenement als ‘een slag in het gezicht van de zorgverleners in het ziekenhuis 400 meter verderop’. Hoewel het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen al bijna twee weken niet meer toeneemt, blijft het weekgemiddelde van positieve coronatests stijgen. Overigens ligt het Chasséveld, waar het testfestival op 24 april moet worden gehouden, op ongeveer 900 meter afstand van het Amphia Ziekenhuis.

‘Duidelijk signaal’
Door de grote belangstelling voor de online petitie lag de website petities.nl er regelmatig uit. Collega’s van andere ziekenhuizen snappen dat wel. De voorzitter van de raad van bestuur van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven betuigde zijn steun in een post op LinkedIn: “Een duidelijker signaal vanuit de zorg is niet te geven. En mochten er nu nog mensen twijfelen over het feit dat bijeenkomsten met duizenden mensen geen goed idee zijn: vannacht zijn er wederom meerdere mensen met COVID opgenomen op de IC in het Catharina Ziekenhuis.” Volgens de voorzitter zijn deze patiënten ‘jonger, zieker en liggen ze langer’. Hij geeft aan dat de dringende niet-coronazorg verder wordt afgeschaald.

Lokale horeca
Naast zorgmedewerkers vonden horecaondernemers het evenement ook geen goed idee. Die storm is voor nu gaan liggen. Op donderdag beloofde Radio 538 in een gesprek met KHN Breda-voorman Johan de Vos dat er iets wordt georganiseerd voor de stad en lokale horeca. Een rol spelen op Oranjedag zelf bleek niet mogelijk. Omdat de oppositie in de gemeenteraad desondanks niet tevreden is over de communicatie over het event vanuit het college, volgt er maandag een extra debat in de raad. Daarin moet burgemeester Paul Depla uitleggen waarom hij vindt dat het evenement door moet gaan, en waarom de gemeenteraad daar pas deze week officieel over is ingelicht.

Ruim 1 miljoen aanvragen
Voor 538 Oranjedag werden ruim 1 miljoen tickets aangevraagd door festivalgangers die grote concerten in coronatijd gemist hebben. Door loting werd bepaald wie een kaartje mocht kopen. Vrijdag werden er nog kaarten verdeeld op VakantieVeilingen.nl, waar de tickets voor meer dan 15.000 euro over de digitale toonbank gingen. De opbrengst wordt gedoneerd aan de Voedselbank. Wie nog steeds aanwezig wil zijn, kan nog kaarten winnen door te luisteren naar Radio 538.

Cookieinstellingen