Een feestelijk tintje op Koningsdag door de ‘Superkoningsmaan’

Foto: Maric Media

Koningsdag heeft een extra mooi tintje gekregen door de Supermaan. Dat is een volle maan die groter lijkt dan normaal omdat de maan dichter bij de aarde staat.

Superkoningsmaan
Van dinsdag op woensag kon je een Supermaan aan de hemel vinden. Supermanen komen vaker voor, maar volgens Weeronline.nl gebeurde dat gisterennavond voor het eerst sinds 1909 en dat maakt het redelijk uniek. Overigens vierden we toen Koninginnedag op 31 augustus met Koningin Wilhelmina. De volgende keer dat we een zogenaamde ‘Superkoningsmaan’ kunnen waarnemen is namelijk pas weer in 2127. Een Supermaan is een bijzonder verschijnsel waarbij de maan ongeveer 7% groter lijkt en 14% feller dan normaal. Dat komt omdat een Supermaan dichter bij de aarde staat dan een ‘normale’ volle maan.

‘once-in-a-lifetime’
Volgens Weeronline.nl was de kans groot dat het weer ons helpt om de ‘once-in-a-lifetime’ superkoningsmaan te zien. Door opklaringen zou volgens Weeronline de supermaan in heel Nederland goed te zien moeten zijn. Mocht er nog wat sluierbewolking zijn, dan kan dit ook nog een bijzonder fenomeen opleveren waar de liefhebbers helemaal van zullen smullen: de superkoningsmaanhalo. Een kring van wolken als een halo om de supermaan op koningsdag.

Optische illusie
Om de Superkoningsmaan te zien kon je vanavond het beste om 21.40 uur naar het zuidoosten kijken. Dan komt de volle maan op en staat deze laag aan de hemel. De maan lijkt dan nog groter door een optische illusie. Je ziet de maan dan vlakbij gebouwen en bomen, waardoor onze hersenen het beeld naar voren halen. De Supermaan lijkt daardoor nog groter. Een ‘gewone’ Supermaan komt trouwens ongeveer 4 keer per jaar voor en is een stuk minder zeldzaam.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden