Verpleegkundigen Amphia op de voet gevolgd voor documentaire

BREDA
Amphia Molengracht
overzicht van het ziekenhuis met een drone
BREDA Amphia Molengracht overzicht van het ziekenhuis met een drone
Foto: Beeld Werkt

Voor een documentaire op NPO 2 zijn een aantal verpleegkundigen van het Amphia Ziekenhuis 24 uur lang op de voet gevolgd. Door de coronacrisis hebben ze een zwaar jaar achter de rug, waarin ze overuren moesten maken en vakanties hebben ingeleverd. De documentaire wordt op 10 mei uitgezonden.

“Was ik maar eerder begonnen”
Twee dagen voor de Dag van de Zorg, worden de verpleegkundigen met de film Het kloppend hart van de verpleegkunde al in het zonnetje gezet. Een dag uit hun leven werd door de makers gefilmd, wat een divers beeld opleverde: van jonge studenten die stage lopen tot oude rotten die al hun hele leven in de zorg werken. Zo komt het duo Anita Broeders (62) en Kris Bekkers (22) in beeld. Anita werkt al ruim twintig jaar in het ziekenhuis, terwijl Kris haar eerste stage loopt bij Anita. “Ik heb er super veel zin in”, zegt Kris in de documentaire. “Toen corona kwam, voelde ik mij zo nutteloos. Mijn hart lag altijd al bij de zorg en ik wilde zo graag iets doen. Was ik maar eerder begonnen.”

Toenemende werkdruk
In de docufilm is er niet alleen maar aandacht voor corona, maar ook voor de liefde die de Bredase verpleegkundigen hebben voor de zorg. Hoe diep zit die liefde? Volgens de documentairemakers waren de omstandigheden in de zorg extreem, toen ze tijdens de pandemie begonnen met filmen. En voor de eerste golf speelde de toenemende werkdruk ook al een rol. Anita beschrijft in de docufilm dat niet alleen haar gezin, maar ook patiënten en collega’s haar op de been houden. Zij steunden Anita toen haar man kort voor de coronapandemie overleed. Niet lang daarna nam de druk op haar neurologie-afdeling sterk toe.

Frustratie groeit
Frustratie is er ook, nu de pandemie blijft voortduren en de roep om versoepelingen luider wordt. Binnen de muren van het Amphia legt de camera vast hoe de IC-afdelingen worden opgeschaald en hoe intensivisten dat beleven. Arjan van de Broek (40) verzorgt patiënten op de IC en merkt bij zijn collega’s dat de frustratie groeit sinds versoepelingen en testevenementen het nieuws domineren: “Ik heb lang volgehouden dat het prima met me ging, maar de afgelopen maanden neemt de vermoeidheid toe.”

Kijktip
De documentaire is een kijktip voor jongeren die willen werken in de zorg, maar ook voor Bredanaars die benieuwd zijn hoe verpleegkundigen in het Amphia omgaan met de druk in het ziekenhuis. Het Kloppend hart van de verpleegkunde wordt op 10 mei om 22:50 uitgezonden op NPO 2, in het programma Kruispunt van KRO-NCRV.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen