Bewoners Thebe in beweging door studenten

Foto: Sportleerbedrijf Breda

Bewoners van Thebe-verzorgingshuizen worden in beweging gehouden door stages van Curio-studenten. Op vier locaties vinden meerdere keren per week beweegactiviteiten plaats, gegeven door studenten van de opleiding sport en bewegen. Het blijkt een ideale manier om in coronatijd jongeren aan een stage te helpen, terwijl de bewoners blijven bewegen.

Pilot op één locatie
Een jaar geleden gingen de stages als pilot van start op één locatie van Thebe, om studenten van de opleiding sport en bewegen aan een stage te helpen. Door de coronamaatregelen kunnen ze namelijk niet bij een club of sportvereniging terecht. Het Sportleerbedrijf Breda, verbonden aan de gemeente en Curio, kwam uiteindelijk bij Thebe uit om studenten kennis te laten maken met een bredere doelgroep. Nu het initiatief is uitgebreid naar vier woonzorglocaties, spreekt Karin van Tilburg van het Sportleerbedrijf van een succes: “Het enthousiasme waarmee iedereen de pilot omarmde heeft er zeker voor gezorgd dat het een succes werd!”

‘Bewegen hoog in vaandel’
Uit de stage halen niet alleen studenten een voordeel, maar zeker ook de Thebe-bewoners zelf. “Bij Thebe Aeneas hebben we bewegen hoog in het vaandel staan”, zegt Annemarieke Lamper, stagebegeleider bij Thebe Aeneas. “Mensen reageren er zo leuk op! Dat zorgde ervoor dat we bewegen ook bij de andere woonzorglocaties belangrijker wilden maken.” En die beweging is nodig, want door de coronamaatregelen bleek in beweging blijven een uitdaging: “We zijn op zoek gegaan naar manieren om de bewoners in beweging te houden. En dat is gelukt!”

Sport en bewegen-studenten Emma, Sekander en Kaat lopen stage bij Thebe Aeneas | Bron: Sportleerbedrijf Breda

Ochtendoefeningen
De activiteiten bestaan onder meer uit ochtendoefeningen, met muziek die de bewoners herkennen. Aeneas start de dag met ‘Goedemorgen Aeneas’, een beweegprogramma met kleine en korte oefeningen. Met de nadruk op persoonlijke aandacht weten de jonge studenten precies hoe ze bewegen leuk maken. Daar krijgen ze veel voor terug. “Het mooiste aan werken met deze doelgroep vind ik de waardering die je krijgt. Ze kennen je al snel bij naam en zeggen voor kleine dingen al dankjewel”, zegt stagiair Sekander over het programma. Na zijn stage gaat hij vakantiewerk bij Thebe doen.

‘Studenten onmisbaar’
Het stagetraject heeft potentie voor de toekomst, ziet begeleider Annemarieke. Ze noemt de studenten ‘onmisbaar’: “Uiteindelijk hopen we dat de stages uitgroeien tot volwaardige arbeidsplaatsen, want die zijn er op dit moment niet.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden