Bredase drag-artiesten trappen Songfestival af met Drag-My-Vision

Foto: House of Salvia

Het Eurovisie Songfestival gaat pas volgende week van start in Rotterdam, maar Bredase drag-artiesten trappen zaterdag al af met Drag-My-Vision. In deze online editie van het liedjesfestijn playbacken drag-artiesten nummers die ooit op het festival te horen waren. Met een bijbehorende performance. Het digitale evenement vindt dit jaar voor de tweede keer plaats.

Tweede editie
Een jaar geleden startte Drag-My-Vision als goedmakertje voor het afgelaste Songfestival in Ahoy. Het Bredase drag-collectief House of Salvia nodigt tijdens deze tweede editie ook Belgische artiesten uit. “Er waren Belgische queens die zich hadden aangemeld en wij dachten: waarom niet. Maar er doen natuurlijk ook drag-artiesten uit heel Nederland mee”, zegt medeorganisator Luuk van de Ven trots. “Maar er doet dit jaar ook voor het eerst een drag king mee, iemand die als man optreedt.” Alle deelnemers vertegenwoordigen een ander land, waarvan ze een uit de Songfestival-historie nummer playbacken.

‘Okee om raar te zijn’
In de Bredase drag scene is Luuk beter bekend als Emily Salvia, en als groot fan van het Songfestival. “Het Songfestival is voor mij echt een moment in het jaar, dat het okee is om raar te zijn en gek te doen. Dat vind ik gewoon heel mooi. En de combinatie met de drag scene, waarin de dingen die jou uniek maken gevierd worden, vind ik ook een hele mooie”, vindt Luuk. Het deed hem daarom goed dat er vorig jaar al veel belangstelling voor Drag-My-Vision was als alternatief voor het afgelaste originele festival: “Er hebben toen echt veel mensen naar gekeken. We hadden 120 live kijkers, en binnen 24 uur was de show al meer dan 1.000 keer bekeken. Dat was echt bizar.”

Openingsact
Ook deze editie is volgens Luuk het kijken waard. Drag-My-Vision doet dan ook denken aan het festijn dat in Rotterdam zal plaatsvinden. Net als bij het echte Songfestival zijn er een openingsact, én reclames: “Met andere artiesten van House of Salvia verzorgen we de opening en tussenacts, reclames eigenlijk. De opening wordt een ode aan het Junior Songfestival. Verder heeft iedereen een eigen reclame gemaakt, of een soort parodie daarop.”

Kritische experts
Net als vorig jaar, wordt er voor deze editie een jury van experts samengesteld. Zij gaan alle acts kritisch beoordelen en delen douze points uit aan de optredens die zij het best vinden. Vorig jaar bestond de jury uit Astrid Oosenbrug van het COC, presentator Ricardo Brouwer, dansschooleigenaar Simone Hagen en queens Patty Pam-Pam en Meggie. Wie dit jaar zullen jureren, is nog niet bekend. De winnaar van Drag-My-Vision gaat naar huis met een prijzenpakket, als vervanger van de bekende glazen microfoon. Kijken kan zaterdag gratis om 19:30 op het YouTube-kanaal van Salvia Arts.

Reacties

Cookieinstellingen