Leerlingen Curio nemen kijkje in de zorg van de toekomst in de Inspiratiebus

Foto: Gemeente Breda

Hoe kan techniek en digitalisering een oplossing bieden voor alledaagse problemen? De Bredase Inspiratiebus geeft het antwoord. In deze bus kunnen inwoners, zorgverleners en mantelzorgers informatie krijgen over nieuwe technologische middelen en kunnen zij producten lenen of ondersteuning krijgen bij installatie en het gebruik ervan.

Deze week is de bus te vinden bij Curio waar ruim 100 studenten van de opleidingen Helpende zorg en welzijn, maatschappelijke zorg, verzorgende IG en verpleegkunde een kijkje nemen in de zorg van de toekomst. Ze kunnen inspiratie opdoen en zien op welke manieren het leven van bewoners en patiënten aangenamer kan worden gemaakt, maar ook hoe het hen in hun toekomstige baan kan helpen.

De bus; praktisch en toegankelijk

Fleur de Bakker is student aan de Fontys en loopt stage bij de opleiding Helpende van Curio. Fleur: “Studenten lopen gedurende hun opleiding allemaal stage in de zorg. Ze zien daar al zorgtechnologie voorbij komen. Maar in de bus zien ze welke technologische ontwikkelingen er nog meer zijn en hoe deze hun werk in de zorg kunnen vergemakkelijken en verbeteren”.

De inzet van technologie duur en onpraktisch? Niet in de Inspiratiebus. Het aanbod in de bus is toegankelijk voor iedereen. Middelen die in de bus te zien zijn bieden een oplossing voor een concreet probleem, er wordt voldoende ondersteuning geboden bij installatie en gebruik, ze zijn gebruiksvriendelijk én betaalbaar. Denk aan een beveiliging bij het koken waardoor bij rook of walm het fornuis automatisch uitschakelt. Een lichtsnoer met sensor waardoor het licht gaat branden als je langs loopt om vallen te voorkomen. Een telefoon met grote knoppen. Een pillendoosje met een alarmpje. Een bril waarmee je je ogen handig kunt druppelen. Een videodeurbel. Mogelijkheden voor beeldbellen. Een belevenistafel om spelletjes te doen. En VR brillen waarmee je kunt ervaren hoe het is om dementie te hebben.

Miriam Haagh, wethouder Gezondheid: “Genieten van het leven. Zo lang mogelijk. Dat is wat iedereen voor zich ziet. Maar hoe dat moet als het allemaal niet meer zo makkelijk gaat? Daar denken we nog niet vaak over na. Dat is van latere zorg. Maar dat later kan ineens aan de deur kloppen. Omdat je bijvoorbeeld te maken krijgt met een beperking of omdat er iets gebeurt waardoor je ineens niet meer alles zelf kunt. Om mensen nu al na te laten denken over later is de Inspiratiebus ontwikkeld. De voorbeelden in de bus zijn ook bedoeld om zorgprofessionals te laten zien hoe het hun werk lichter of leuker kan maken. Mooi dat leerlingen van Curio daar nu al een kijkje kunnen nemen.”

Samenwerking in de stad

De bus is een initiatief van Amarant, Avans Hogeschool / GET-lab, Nieuwe Veste, Surplus, Thebe, Zorg voor elkaar Breda en de gemeente Breda. In september 2020 werd de bus voor het eerst ingezet, maar vanwege corona mocht de bus tijdelijk niet ingezet worden. Nu er weer meer mogelijk is, wordt de bus weer op verschillende plekken in de stad ingezet. Zo konden medewerkers van Surplus in mei twee dagen inspiratie opdoen en is het nu de beurt aan studenten van Curio.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden