NAC Museum brengt boek uit over 100-jarig kampioenschap

Foto: Trichis

Ondanks het uitblijven van promotie, viel er dit seizoen wel wat te vieren in Breda: NAC werd 100 jaar geleden voor de eerste en laatste keer landskampioen. Over het memorabele voetbalseizoen 1920-1921 brengt het NAC Museum nu een boek uit. Dagboek van de Kampioen neemt de lezer mee terug naar deze periode, met verhalen en unieke foto’s.

Museumarchief
Het boek werd samengesteld door vrijwilligers van Stichting NAC Museum. Zij wisten uit het museumarchief naast verhalen ook tientallen unieke foto’s en illustraties op te duiken die het kampioensjaar in beeld brengen. Voor de fans is er ook veel te lezen: met achtergrondinformatie over de spelers, het oude stadion ’t Ploegske en het kampioensvaandel. Ook is er plek voor anekdotes, bijvoorbeeld over de gouden zakhorloges die de spelers aangeboden kregen als ze daadwerkelijk de titel binnen zouden slepen.

Collectief geheugen
Dat NAC één keer kampioen werd, zit bij de meeste fans vast in het collectieve geheugen. Maar omdat ze er zelf niet bij waren, geeft het boek ze het kampioensgevoel mee. Het bleef 100 jaar geleden tot op het laatste moment spannend: NAC werd weliswaar met machtsvertoon kampioen van de Eerste Klasse Zuid, maar de landstitel werd pas op het laatste moment binnengehaald. Begin vorige eeuw speelden clubs uit verschillende clubs namelijk nog play-offs tegen elkaar om dit pleit te beslechten. Pas ver na de laatste wedstrijd kon de vlag uit, nadat NAC in de kampioenscompetitie onder meer toekomstig recordkampioen Ajax voor bleef.

Boekhandel
Zo heeft Dagboek van de Kampioen wat te bieden voor de NAC-fan en de geschiedenisfanaat. Het boek is te koop in de boekhandel voor €22,50.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden