Weersverwachting: tropische temperaturen met hoge zonnekracht

Foto: Pexels (CC0-Public Domain)

Volgens weerwebsite Weeronline.nl komt er een zomerse week aan met tropische temperaturen en een hoge zonnekracht.

Tropische temperaturen

Volgens Weeronline.nl krijgen we een zomerse week met vooral woensdag en donderdag op veel plaatsen tropische temperaturen van 30 tot lokaal 33 graden. Weeronline voorspelt later in de week de kans op onweersbuien en deze buien die de hitte verdrijven. De zonkracht is de hele week hoog, zo waarschuwt het KNMI. De hele week wordt bij onbewolkt weer zonnekracht 7 voorspeld en op vrijdag zelfs zonnekracht 8.

Zonkracht

Het KNMI legt uit wat zonnekracht is. KNMI: “De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt. Het UV-zonlicht neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. Warmte heeft geen invloed: op een koele zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag. Wel is de hoeveelheid UV afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon. De ozonlaag op grote hoogte in de atmosfeer beschermt het aardoppervlak tegen UV.”

Goed smeren!

Met zonkracht wordt dus de hoeveelheid UV-straling van de zon aangegeven. Zonkracht 7 en 8 wordt op de schaal van 1 t/m 10 omschreven als sterke zonkracht. Je huid verbrandt snel en je huid kan al na 10 tot 15 minuten rood branden van de zon. Simpel gezegd geeft zonkracht dus aan hoe sterk de zon is. Het advies van het KNMI: Blijf tussen 12.00 en 15.00 uur zoveel mogelijk uit de zon en zoek de schaduw op. Bedek de huid met kleding en draag een pet of hoed met een brede rand en een zonnebril. Smeer de onbedekte huid regelmatig in met zonnebrandcrème met minstens factor 30 en herhaal dit iedere 2 uur en na het zwemmen. Geef vooral ook extra aandacht aan het beschermen van (jonge) kinderen tegen UV.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden