Breda in top 5 nieuwe coronabesmettingen | Meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuis

Foto: Pexels

Tussen zondag- en maandagochtend hebben 8522 mensen een positief resultaat gekregen op een coronatest. Dat zijn er meer dan vijf keer zoveel als vorige week maandag. Toen was de huidige stijgende lijn al ingezet en noteerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 1521 meldingen van positieve tests.

Het aantal van maandag ligt iets lager dan dat van zondag, toen het er volgens gecorrigeerde cijfers 9369 waren. Zaterdag noteerde het instituut 10.281 nieuwe gevallen, het hoogste aantal sinds 25 december. Het RIVM registreerde in het afgelopen etmaal slechts één aan corona gerelateerd sterfgeval.

De regio Amsterdam-Amstelland is met 1407 nieuwe gevallen in de afgelopen 24 uur veruit de grootste coronabrandhaard van het moment. De meeste van die besmettingen werden geconstateerd in de hoofdstad zelf: 1154. Het waren er zondag nog meer: 1331. Zulke hoge aantallen zijn sinds het begin van de coronacrisis nog niet voorgekomen.

Rotterdam volgt met 443 positieve testen, in Groningen waren het er 436. In Utrecht kregen 411 mensen te horen dat ze het virus hebben opgelopen, in Breda 289.

Door de explosieve toename van het aantal besmettingen is het zevendaags gemiddelde gestegen tot 6619. Een week geleden lag dit gemiddelde nog onder de duizend. Het is dus ruim verzesvoudigd in een zeer kort tijdsbestek. De stijging volgde op versoepelingen in onder meer het nachtleven. Die vielen samen met de opmars van de Delta-variant van het virus, die volgens het RIVM 40 tot 60 procent besmettelijker is dan de Alfa-variant (eerder bekend als Britse variant) en nu de meeste coronagevallen veroorzaakt.

Meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuis

Momenteel liggen er in 213 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Dit is het hoogste aantal sinds 5 juli, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Sinds zondag zijn er 7 nieuwe coronapatiënten bijgekomen op de afdelingen intensive care en op de verpleegafdelingen. Op die verpleegafdelingen liggen de meeste coronapatiënten sinds 2 juli.

Op de afdelingen voor intensieve zorg liggen op het ogenblik 84 coronapatiënten, dat zijn er 4 minder dan zondag. Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen is afgelopen etmaal met 11 toegenomen, van 118 naar 129. Op vrijdag lagen er in totaal 206 coronapatiënten in de ziekenhuizen, op zaterdag waren dit er 205.

Bron: ANP/ Nieuws.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen