Een gezonde leefstijl dankzij Di-Leefstijl

Foto: Di-Leefstijl

Hoe krijg je een gezond en stabiel gewicht? Wat is nu precies een gezonde leefstijl? Ieder gezin heeft eigen gewoontes. Als kind krijg je bepaalde gewoontes mee. Dit kunnen goede – maar ook slechte gewoontes zijn.

In de kindertijd hebben ouders veel invloed op datgene wat kinderen eten en drinken, bewegen en sporten. Aanleg voor overgewicht kan in de genen zitten.

Niet altijd bezig met gezonde leefstijl

Binnen het gezin kun je soms verschillen al zien, het ene kind komt makkelijker aan dan de andere, ook al krijgen ze dezelfde leefgewoontes mee. Ook het hebben van een bepaalde ziekte of medicijngebruik kan leiden tot overgewicht. In de pubertijd zetten kinderen zich af tegen gewoontes van de ouders en weigeren soms te eten of eten juist te veel. Dit geldt ook voor bewegen en sporten. Kinderen, zeker in de puberleeftijd, worden beïnvloed door reclame, media en leeftijdgenoten. Jongvolwassenen die op zichzelf gaan wonen zijn niet bezig met een gezonde leefstijl, of uiten zich juist in een extreme leefstijl.

Wat ik vaak zie, is dat er geen aandacht is voor een goede voeding. Vaak worden er voedingsmiddelen verbannen die juist heel belangrijk zijn voor een gezonde leefstijl. Neem het voorbeeld dat koolhydraten en zuivel ongezond zouden zijn. Of dat het beter is om minder of geen vlees te eten en besluit om vegetariër te worden. Vaak worden voedingsstoffen niet op de juiste manier aangevuld of vervangen. Hierdoor kunnen er tekorten ontstaan met alle gevolgen van dien.

Als je jong bent heb je weinig last van allerlei lichamelijke kwaaltjes. Bij het ouder worden bestaat de kans dat je allerlei gezondheidsproblemen ontwikkelt door een ongezonde leefstijl. Als er kinderen komen, wil je als ouder het goede voorbeeld geven. Eigen gewoontes worden dan weer meegegeven aan de kinderen. Bij het ouder worden speelt een gezonde leefstijl een steeds belangrijkere rol. Tijdens de overgang is een gezonde leefstijl belangrijk om zo goed mogelijk door deze periode te komen. Mannen worstelen dan ook met allerlei vraagstukken. Je figuur verandert, dat zal voor een deel geaccepteerd moeten worden, maar door een gezonde leefstijl blijft men wel slanker en vitaler. Bij de pensioenleeftijd wil men gaan genieten en dit kan door de juiste keuzes te blijven maken en niet teveel extra’s te nemen.

Veel ongezond aanbod om weerstand aan te bieden

Als iemand overgewicht heeft wil dat niet altijd te zeggen dat die ongezond leeft en ook andersom als iemand slank is wil niet altijd zeggen dat ie gezond leeft. Soms zit het in de genen of iemand wel of niet overgewicht ontwikkelt. Maar het overgrote deel van de bevolking met overgewicht komt echt door het eten van teveel snacks, snoep, koek, chips, frisdranken en alcohol. Het aanbod van gemaksvoeding is groot en het is niet altijd eenvoudig om daar weerstand tegen te bieden.

Wil men afvallen, dan wordt brood, aardappels, rijst, pasta’s, zuivel en soms ook fruit geschrapt. De belangrijke voedingstoffen die daar inzitten, hebben we wel nodig. Het in de ban doen van de ongezonde versnaperingen is vaak doeltreffender om af te vallen en op gewicht te blijven. Ik heb tijdens mijn 20 jaar als gewichtsconsulente weinig mensen gezien die aankwamen omdat ze tevéél aten van gezonde voedingsmiddelen.

Ben je een emotie eter?

Emotie eten kan ook een belangrijke rol spelen. Vaak spelen er zaken in het leven die we graag anders zouden zien. Er kunnen onverwerkte gebeurtenissen zijn waar we liever niet aan denken en als we ermee geconfronteerd worden gaan we eten om er niet mee bezig te zijn. Soms is er een situatie waarin je niet gelukkig bent, te denken aan een opleiding, werk, relatie, woonomgeving, ruzie of meningsverschil met mensen uit je omgeving. Vaak vinden we het moeilijk om erover te praten of weten niet goed hoe we het moeten aanpakken. Je ziet dat de gezonde leefstijl op een laag pitje komt te staan. Het is dan beter om je problemen bespreekbaar te maken en naar oplossingen te zoeken.

Ik ben nu 20 jaar werkzaam als gewichtsconsulente en heb veel manieren om af te vallen langs zien komen. Crash diëten, koolhydraat-of vetbeperkende diëten, voedingssupplementen, maaltijdvervangers. Op televisie worden er diversen programma’s uitgezonden waarin mensen begeleid worden om van hun overgewicht af te komen. Maar vaak houdt het niet op na diëten of het volgen van een programma om af te vallen. Er zal gewerkt moeten worden aan een gezonde manier van leven voor de rest van je leven. Veel mensen kunnen zich hier geen voorstelling van maken wat dat nu eigenlijk inhoud. Bij “een gezond leefstijl” mag ik dan alleen
groente eten? Moet ik naar de sportschool? Mag ik dan helemaal niets extra’s en moeten we altijd bezig zijn met een gezonde leefstijl?

Natuurlijk mogen we extra’s, want het hoort bij het leven. Er zijn altijd gebeurtenissen die we willen vieren, maar houdt wel de hoeveelheden en de frequentie in de gaten. Om gezond te blijven én overgewicht te voorkomen is het goed om een juiste balans te vinden. Eet en snaai bijvoorbeeld niet de hele dag door. Geef het lichaam de tijd om wat je gegeten hebt te verbranden. Beweeg regelmatig, alle beweging telt mee. Zoek de manier van bewegen of sporten die bij jouw manier van leven past, want dan houd je het ook vol.

Je hebt tijd nodig om een gezonde leefstijl eigen te maken

Mijn verhaal

In mijn pubertijd had ik ook te maken overgewicht. Rond mijn 20e ben ik op zoek gegaan hoe ik dit het beste aan kon pakken. Na een aantal ‘crash diëten’ kort uitgeprobeerd te hebben, heb ik informatie van het voorlichtingsbureau voor de voeding gelezen en hiermee aan de slag gegaan. Gezonde voeding, regelmaat, voldoende beweging en situaties aan te pakken waar ik niet tevreden mee was. Ook ik ben regelmatig terug gevallen in mijn slechte gewoontes maar door iedere keer terug te gaan naar de basis is het me nu al 20 jaar gelukt om mijn gewicht stabiel te houden. Oók tijdens de overgang en krijgen van een chronische ziekte waarbij de mogelijkheden om te bewegen beperkt werden.

Ik werk nu als gewichtsconsulente onder de naam Di-Leefstijl en mijn belangrijkste leidraad is de informatie van het voedingscentrum én mijn eigen ervaringen die ik tijdens mijn werk heb opgedaan. Naast mijn opleiding als gewichtsconsulent heb ik een cursus lifecoach en emotie- eten gevolgd. Ik wil mensen op een laagdrempelige manier begeleiden. Het belangrijkst is dat mensen gemotiveerd zijn om te werken aan een gezonde leefstijl. Dit gaat niet in een paar maanden, je hebt tijd nodig om een gezonde leefstijl eigen te maken.

Zoek je ondersteuning om je leefstijl te verbeteren? Ga naar de Di-leefstijl website en neem contact op met Dimphie.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen