Zeldzame vondst in Breda: gouden munt uit 1600

Foto: Team Erfgoed Breda

Een historische vondst in Breda: een specialist van Erfgoed Breda heeft met zijn metaaldetector een zeldzame gouden munt ontdekt. Het muntstuk stamt uit 1600, toen de Zuidelijke Nederlanden nog onder Spaans bewind stonden.

Munt uit Antwerpen
De munt werd geslagen in Antwerpen, in de zeventiende eeuw nog in Spaanse handen. Die Spaanse invloed is goed te zien: er staat een hangende ramsvacht op afgebeeld, een teken van de Orde van de Gulden Vlies. Dit symbool was ook te zien op de wapens van de koningen van Spanje, zo ook op het wapen van de huidige Spaanse vorst. De munt werd speciaal ingevoerd na het aantreden van de Spaanse aartshertog Albert. Daarom wordt het goudstuk ook wel een ‘Albertijn’ genoemd.

Zeldzaam
Maar het zeldzame aan deze munt zijn niet de wapens die erop zijn afgebeeld. Het goud waaruit de munt geslagen is, is dat wel: deze worden volgens Erfgoed Breda ‘heel zelden’ gevonden. Vinder Patrick Mackenbach vond de munt dan ook per toeval. De locatie van de vondst wordt niet bekend gemaakt.

Vondsten melden
Mackenbach meldde zijn vondst bij het Archeologisch Centrum in Breda, die de munt meteen documenteerde. Heb je ook iets bijzonders gevonden? Dan is het goed om dat aan te geven via [email protected].

De achterkant van de munt, met hangende ramsvacht onderaan | Bron: Team Erfgoed Breda

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden