Herenboerderij Op ’t Lies officieel geopend

Foto: Hans Bussmann

Met het onthullen van een informatiebord, is deze week Herenboerderij Op ’t Lies officieel geopend. De 20 hectare grote boerderij ligt aan de Sprundelsebaan in Breda.

Wethouder van de gemeente Breda, Boaz Adank voltrok samen met het oudste én het jongste Herenboerenlid de openingshandeling. Martijn Schouw (Herenboeren Op ’t Lies) en Harry Wesseling (Herenboeren Nederland) namen de leden mee in het ontstaan van de lokale en landelijke Herenboerenbeweging.

Opgericht in 2019

Formeel is de boerderij al even in bedrijf; de coöperatie werd in december 2019 opgericht en de eerste productenuitgifte was op 6 juni 2020. In eerste instantie was de opening gepland in het najaar van 2020, maar vanwege de coronamaatregelen moest het programma wachten tot 2021. Verdeeld over de middag namen de coöperatieleden deel aan een mooi feestprogramma.

Lokaal en duurzaam eten in een gezonde leefomgeving

Midden in de coronatijd is Herenboeren Op ’t Lies van start gegaan. Juist in deze tijd lijkt het nog logischer om te zorgen voor lokaal en duurzaam geproduceerd eten en een gezonde leefomgeving. Herenboeren Op ‘t Lies zorgt dat het land zo natuur- inclusief mogelijk verbouwd wordt. Dat is goed voor het land, het eten en de biodiversiteit in de omgeving. Ook landelijk zijn Herenboerderijen in opkomst. Naast Breda zijn er in Nederland nog 9 boerderijen in bedrijf en zo’n 20 initiatieven in oprichting.

Wandelpaden en boompjes

De 20 hectare grote boerderij ligt aan de Sprundelsebaan in Breda. De gemeente Breda heeft er inmiddels een mooi wandelpad aangelegd. Ook staan er jonge boompjes, omheiningen, heel veel soorten groenten en er lopen inmiddels varkens, runderen en kippen rond. Aan de coöperatie nemen ruim 250 huishoudens deel. Er is daarmee nog ruimte voor enkele huishoudens. Dit bewijst hoe duurzaam eten leeft in De Baronie.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden