Hoe laat je jongeren achter hun passie komen?

Foto: Dream Academy

Je passie vinden. Het lijkt zo makkelijk. Maar was is dat nou eigenlijk en wat maakt dat je het nodig hebt? Johan Groenwegen, coach bij Dream Academy, krijgt regelmatig jongeren in zijn praktijk die niet weten wat ze willen.

Johan: “Het is mooi om na een traject de ogen van een jongere weer te zien stralen.”

Passie

Op de vraag wat passie nou eigenlijk is, is Johan duidelijk: “Daar kom je dagelijks je bed voor uit en kun je eindeloos over praten. Dat kan van alles zijn. Het opzetten van een eigen bedrijf of postzegels verzamelen. Je ziet gewoon dat iemand iets doet wat hij of zij leuk vindt. Het hebben van een passie geeft je energie, maakt je authentiek en je kunt er altijd op terugvallen. Jongeren die bij mij komen, kunnen vaak niet kiezen. Daardoor gaan ze piekeren en dat maakt weer onzeker.”

Rode draad

Hoe laat je jongeren achter hun passie komen? “Door veel vragen te stellen,” legt Johan uit. “Hierbij kun je denken aan vragen als: wat deed je als kind al graag of wat zou je morgen doen als geld en tijd geen rol spelen. Het zijn vragen die je jezelf niet gauw stelt en helpen om op een andere manier tegen dingen aan te kijken. Het doel is om een rode draad te zoeken tussen de eigenschappen, drijfveren en kernwaarden van een persoon.”

Drijfveren achterhalen

Vaak brengt Johan tijdens een traject met een jongere ook in kaart hoe de verschillende levensgebieden eruit zien, zoals carrière, financiën of relaties, om de dieperliggende drijfveren van iemand te achterhalen. “We kijken dan ook naar wat er wel al goed gaat. Op de gebieden waar ruimte voor verbetering is, gaan we doelen stellen. Soms begint dat met zoiets simpel als een ochtendritueel bedenken om meer structuur aan te brengen en de dag niet zo maar te ‘laten’ gebeuren.”

Meer rust

Ook student Wesley (23) wist niet zo goed wat hij wilde en legde de lat veel te hoog voor zichzelf. Tijdens de sessie kwam hij er al gauw achter dat hij voor zichzelf wilde beginnen, maar had geen idee hoe hij dat kon bereiken. “Johan liet mij inzien dat ik het opzetten van een eigen bedrijf in kleine stapjes kon opdelen. Door de sessies heb ik meer rust in m'n hoofd gekregen en kreeg ik overzicht in de stappen die ik moest zetten om mijn bedrijf te starten. Nu weet ik waar ik mijn bed voor uit kom!”

Weet jij nog niet wat jouw passie is? Klik hier voor een gratis kennismaking met mij.

Johan Groenewegen ([email protected])
Meer weten? Ga naar de website | Facebook | Instagram

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden