Zorgkracht: 16 nieuwe medewerkers staan klaar voor de zorg

Foto: Peter van Trijen

Vrijdag 1 oktober 2021 ontvingen 16 West-Brabantse inwoners het certificaat Zorgkracht. Zij volgden een flitsopleiding van 6 theoretische lesdagen en een stageperiode van 4 tot 6 weken.

Met dit certificaat bewijzen deze zeer gemotiveerde deelnemers dat het mogelijk is om uit een uitkeringssituatie te komen en die eerste stap te zetten naar een baan in de zorg.

Baan in de zorg

En met succes! Want zeker 11 deelnemers hebben al een baan in de zorg en 3 deelnemers zijn gestart met een BBL-traject (werken-leren opleiding). Genoeg redenen dus om de deelnemers extra in het zonnetje te zetten met deze uitreiking.

De opleiding: theorie en praktijk

Tijdens de 6 theoretische lesdagen leerden ze de basisvaardigheden die nodig zijn om in de zorg aan de slag te gaan. Denk aan persoonlijke hygiëne en verzorging, huishoudelijke taken, kennis over de instellingen en doelgroepen. Vervolgens is samen met de kandidaat gekeken naar een passende stage waar ze 4 tot 6 weken aan de slag gingen om de zorg echt te leren kennen en praktijkervaring op te doen.

Deelnemer Debbie Jansen: “Ruim 10 jaar ontving ik een uitkering en deed ik vrijwilligerswerk bij het Elisabeth (verzorgingstehuis). Ik liep er tegenaan dat ik zonder papieren steeds hulp moest vragen van verzorgenden. Nu ik de opleiding Zorgkracht heb gedaan zijn er meer deuren voor mij open gegaan. Ik heb een baan in de thuiszorg en ik mag volgend jaar een opleiding gaan volgen tot helpende. En bij het Elisabeth werk ik nu niet alleen als vrijwilliger, maar heb ik ook nog een betaalde baan. Ik heb weer een doel in mijn leven en ben thuis veel vrolijker!”

Samen kansen zien

Wanneer iemand graag in de zorg wil werken, maar niet de juiste papieren heeft, dan zijn er al opleidingen die iemand kan volgen. Maar een intensieve opleiding volgen naast de zorg voor een gezin is niet makkelijk. En in de zorg zijn op dit moment veel handen nodig; ook van niet-gediplomeerden. De betrokken organisaties hebben in de voorbereiding van dit project daarom vooral geredeneerd in mogelijkheden: hoe kunnen we dit samen mogelijk maken? En met die instelling staan er nu 16 zeer gemotiveerde medewerkers klaar om in de zorg aan de slag te gaan. Medewerkers die voldoende basis hebben om aan de slag te gaan en waar nodig gediplomeerde medewerkers te ondersteunen. Een vervolgopleiding behoort nu ook tot de mogelijkheden.

Vervolg?

De samenwerkende partners binnen Zorgkracht zijn zo enthousiast dat het zeker niet gaat blijven bij deze 16 medewerkers. Zij doen daarom graag een oproep aan zorgpartners om mee te doen en om stageplaatsen te bieden. Voor meer informatie kunnen zij contact opnemen met de werkgeversadviseurs van het Werkplein Hart van West-Brabant of het Werkcentrum Brabantse Wal. Binnen Zorgkracht werken samen: gemeente Roosendaal, gemeente Bergen op Zoom, Werkcentrum Brabantse Wal en Werkplein Hart van West-Brabant en Curio. De zorgpartners die meewerkten aan de stageplaatsen zijn: Surplus, TWB, S&L, Actief Zorg, Tzorg, Axxicom en DAT.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden