Rondleiding ‘Kijk eens omhoog op de Haagdijk”

Foto: Gilde De Baronie

Zaterdag 6 november a.s. organiseren de Stadsgidsen van Gilde De Baronie weer een rondleiding op en langs de Haagdijk.

Start: om 14.00 uur vanaf de hoek Haagdijk/Markendaalseweg. Deelname: volwassenen € 5.00, kinderen t/m 12 jaar € 3.50 Duur: ± 1½ uur.

De Haagdijken in Breda

De Haagdijk behoorde lang tot het grondgebied van Princenhage. Na de aanleg van de stadswallen (1531) werd het Bredaas grondgebied. Er waren toen al handelaren, brouwerijen en zelfs scheepwerven.
Nog later woonden hier ook vele Joden, hun eerste synagoge was hier gevestigd. In de tweede wereldoorlog zijn diverse families vanaf de Haagdijk gedwongen vertrokken naar de kampen in Duitsland en Polen.

Wat de straat typeert zijn de poorten en stegen die leiden naar oude bedrijfsterreinen en woonhofjes. Sommigen zijn nu opnieuw ingericht. De winkeliers hebben het initiatief genomen om de eeuwenoude huisnamen in
hedendaagse uithangtekens te verbeelden. De ontwerpen zijn van Klaartje Scheer en Eloi Koreman. Tijdens de rondleiding wordt hier uitleg overgegeven.

De rondleiding ‘Op de Haagdijk’ wordt georganiseerd door Gilde De Baronie Breda. Kijk ook op deze website voor: andere stadswandelingen, en torenbeklimmingen in de Grote Kerk.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden