Jongerencoach Johan: “Positief denken kun je leren!”

Foto: Dream Academy

Kan ik het wel?’ of ‘Wat zullen anderen er niet van vinden?’ Gedachten die je behoorlijk in de weg kunnen zitten. Jongerencoach Johan Groenewegen van Dream Academy legt uit hoe je hiervan af kunt komen, en dus meer zelfvertrouwen krijgt.

Johan: “We hebben 60.000 gedachten per dag. Het grootste gedeelte hiervan is negatief. Voor een positief zelfbeeld en een gezond zelfvertrouwen is het dus belangrijk om je hiervan bewust te zijn en de belemmerende gedachten weten om te buigen.  Als een jongere bij mij komt laat ik hem eerst de negatieve gedachten herkennen, bijvoorbeeld ‘Ik kan het niet’ of ‘ik mag geen fouten maken’. Die kan je ombuigen naar: ‘Ik kan alles leren wat ik wil’ en ‘mislukken bestaat niet, alleen leermomenten’. Deze zinnen leveren een positiever gevoel op.”

Gedachten de baas worden

Je gedachten de baas en zorgen dat ze voor je gaan werken in plaats van tegen je. Dat vergt oefening. De coaches van Dream Academy gebruiken verschillende manieren om die gedachten de baas te worden en zodoende meer zelfvertrouwen te krijgen. Hieronder hebben ze een leuke oefening voor je uitgeschreven om zelf (of met je kind) thuis te doen:

Maak een (denkbeeldige) cirkel op de vloer. Denk eerst aan een moment dat je je super zelfverzekerd voelde. Zie wat je toen zag, hoor wat je hoorde en voel wat je toen voelde. Stap dan in de cirkel en maak dit gevoel maar eens twee keer zo sterk. Laat dit gevoel door heel je lichaam gaan. Misschien waren er geluiden of ervaarde je een bepaalde geur of smaak. Laat je helemaal onderdompelen in dat moment van zelfverzekerdheid en gebruik al je zintuigen. Maak de kleur van het beeld maar eens veel intenser of de geluiden nog harder. Op het moment dat je dat zelfverzekerde gevoel maximaal ervaart, druk je op je knokkel van je linkerpink (maar mag natuurlijk ook een andere knokkel zijn, die voor jou prettig voelt). Hiermee koppel je dat gevoel aan die plek op jouw lichaam (anker) en kun je het makkelijk zelf het gevoel oproepen als je het nodig hebt. Herhaal deze oefening drie keer, zodat je je het zelfverzekerde gevoel binnen een handomdraai op kunt ophalen,

Stap uit de cirkel en denk nu plotseling aan iets compleet anders; bijvoorbeeld wat heb je gisteren gegeten of hoeveel is 301 + 143?

Denk nu aan een toekomstige gebeurtenis waar je dit anker nodig hebt. En voel hoe je dit nu vol zelfvertrouwen kunt aangaan.

Het is een oefening, dus als het in het begin nog niet helemaal lukt, geeft niks. Oefening baart kunst! Geef jouw zelfvertrouwen een boost.

Wil jij nog meer weten over positief denken? Klik hier voor meer gratis tips.

Johan Groenewegen ([email protected])
Meer weten? Ga naar de website | Facebook | Instagram

Reacties

Cookieinstellingen