Opening collectieve zonnedak Black & White; meedoen nog mogelijk

Foto: BRES

Bij Black & White Kafe aan de Takkebijsters zijn op vrijdagochtend 10 december de deelnemers verzameld van het derde coöperatieve zonnedak van de Bredase Energiecoöperatie BRES.

Dit dak is extra bijzonder, omdat het waarschijnlijk het laatste grote dakproject is in Breda. Het elektriciteitsnet zit de komende jaren namelijk vol.

Aanvragen voor teruglevering lastig

Het aansluiten van een dergelijke installatie op het elektriciteitsnet is de komende jaren niet meer vanzelfsprekend. Voor Breda geldt bij netbeheerder Enexis inmiddels ‘code rood’: structurele congestie, waarbij nieuwe aanvragen voor teruglevering niet worden gehonoreerd. Het is daarmee bijna onmogelijk om nog projecten van meer dan 200 zonnepanelen aan te sluiten op het net. Ook voor de regionale energiestrategie is dit een groot struikelblok: voor Breda was namelijk juist het plan om het beschikbare dakoppervlak te benutten.

Dit project kon dus nog nét, omdat al een tijd gelden de aansluiting is aangevraagd. Het project is ook nog eens ‘coöperatief’: door de Bredase deelnemers is ruim 137.000 Euro opgehaald voor de aanleg van deze 528 zonnepanelen. Ze zijn georganiseerd in de energiecoöperatie en huren samen het dak van Sportsclub Black & White voor de komende 15 jaar. Dat het hele dak op deze manier wordt benut is niet vanzelfsprekend: het is namelijk veel makkelijker om alleen voor het ‘eigen gebruik’ zonnepanelen te nemen. Maar voor het goede doel was dit de moeite waard. 30 november hees de installateur de zonnepanelen het dak op en 17 december sluit de netbeheerder de zonnestroominstallatie aan.

Deelnemen?

Voorlopig is dit dus de laatste kans om mee te doen met een coöperatief zonnedak. Wil je nog meedoen? Er zijn nog een paar plekjes voor deelname te vergeven. Kijk hiervoor op de website www.bresbreda.nl of stuur een bericht via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen