Zwaardere straffen voor geweld tegen hulpverleners met oudjaar

Foto: Pexels

Het is tijdens de komende jaarwisseling opnieuw verboden vuurwerk te verkopen, buiten bij je te hebben, te vervoeren en af te steken. Agressie en geweld tegen mensen met een publieke taak en tegen hulpverleners wordt niet getolereerd en officieren van justitie zullen fors hogere straffen eisen of opleggen in dergelijke zaken.

Bij de beoordeling van agressie en geweld tegen mensen met een publieke taak geldt een verzwaringsfactor van 75%, laat het Openbaar Ministerie weten. Ook kijkt de officier van justitie of er alcohol in het spel was, want dat is eveneens strafverzwarend. Agressie of geweld tegen hulpverleners zoals brandweer of politie is ‘een absolute no go’: ‘Bij dit soort strafbaar gedrag geldt een verzwaringsfactor van 200%. Brandweer, politie en andere hulpverleners zorgen immers voor de veiligheid van iedereen. Ze moeten ongehinderd hun werk kunnen doen.’

Straffen vuurwerk

Het vuurwerkverbod moet de druk op ziekenhuizen, huisartsenposten en handhavers op straat verminderen. Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een forse straf. Dat kan zijn een boete van € 100 voor het op straat of in de auto in bezit hebben van consumentenvuurwerk tot minimaal € 400 boete bij het afsteken van zwaar vuurwerk, zoals een cobra. In dit soort zaken kun je ook ‘al heel snel’ een werkstraf opgelegd krijgen en ook celstraffen zijn mogelijk als het gaat om een grotere hoeveelheid vuurwerk, aldus het OM. Iemand die meerdere keren de regels overtreedt, wordt steeds zwaarder bestraft.

Strafblad

Naast een boete of (voorwaardelijke) celstraf volgt ook een (aantekening in het) strafblad. Dit kan onder meer consequenties hebben voor de afgifte van een Verklaring omtrent het Gedrag (VOG). Zaken kunnen door het OM worden afgedaan met een boete of een taakstraf, maar er kan ook besloten worden om zaken voor de rechter te brengen. Waar het gaat om geweld tegen personen die zich inzetten voor de veiligheid van de samenleving worden verdachten in beginsel altijd voor de rechter gebracht. Uiteindelijk beslist de rechter dan wat de straf wordt en of de zwaardere eis van de officier van justitie gevolgd wordt.

Kindervuurwerk

Het vuurwerkverbod geldt niet voor fop- en schertsvuurwerk (met de categorieaanduiding F1), zoals sterretjes, trektouwtjes, sierfonteintjes of knalerwten, dat bekend staat als kindervuurwerk. Dat betekent echter niet dat dit type vuurwerk zonder risico’s door kinderen kan worden afgestoken, waarschuwde de Brandwondenstichting eerder al.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen