Landelijke mollentelling komend weekend (niet alleen voor molloten)

Foto: Pixabay

Om meer over de mol te weten te komen houdt de Zoogdiervereniging zaterdag en zondag voor de vierde maal de Landelijke Mollentelling. Overal in ons land komen mollen voor, behalve op de Waddeneilanden. Maar hoeveel het er zijn is niet bekend en evenmin welk leefgebied de voorkeur heeft van de graver.

 

Vorig jaar werden 53.000 molshopen geteld. Maar één mol maakt meerdere hopen, dus het aantal hopen zegt nog niks over de aantallen dieren. Mollen hebben het door klimaatverandering steeds moeilijker, stelt IVN Natuureducatie. Door droogte moeten ze steeds dieper graven om bij water en bodemdieren te komen, terwijl mollen niet heel lang zonder voedsel kunnen. Maar als het te hard regent, stroomt het gangenstelsel van het dier vol en volgt de verdrinkingsdood.

Niet bedreigd

De mol is in Nederland niet beschermd: op de Rode Lijst staat hij geregistreerd als ’thans niet bedreigd’.  Sommige mensen bestrijden het dier omdat molshopen het gazon vernielen. Maar dat is volgens de Zoogdiervereniging niet verstandig: zodra een mol verdreven is, neemt een andere zijn gangenstelsel over. Mollen zorgen ook voor goede beluchting van de grond en eten slakken en insectenlarven op. Wie in het weekeinde mollen telt, kan de waarnemingen doorgeven op het mollenmeldpunt op Waarneming.nl of via Jaarrond Tuintelling (tuintelling.nl).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen