Mooie woorden op de verpakking van ontbijtgranen vaak misleidend

Foto: Voedingscentrum

Onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat zien dat met 51% van de claims op verpakkingen van ontbijtgranen iets mis is. Op de voorkant staan vaak allerlei prachtige claims om je te verleiden,  maar deze berusten lang niet altijd op waarheid. Het Voedingscentrum vindt dat bedrijven op deze manier de consument doelbewust misleiden.

etiket lezenAls je wilt weten wat er echt in een pak muesli, cruesli, havermout of volkorenvlokken zit, kun je het beste kijken naar de voedingswaarde- en ingrediëntendeclaratie.

51% van de verpakkingen voldeed niet

De NVWA heeft in 2014 de etiketten van 126 pakken ontbijtgranen van 24 merken gecontroleerd op correct gebruik van voedings- en gezondheidsclaims. Daarvan voldeden 64 producten (51%) niet volledig aan de eisen.

Claims zouden je moeten helpen

Fabrikanten mogen claims op de verpakking zetten om de gunstige effecten van het product of voedingsstoffen in het product onder de aandacht te brengen. Die claims moeten aan wettelijke eisen voldoen. Fabrikanten mogen dus niet zomaar iets op de verpakking zetten waarvan ze denken dat het beter verkoopt of goed klinkt, daar zijn regels voor. Toch houden fabrikanten zich daar lang niet altijd aan, stelt de NVWA.

Voorbeelden van ‘vage’ gezondheidsclaims die werden gevonden:

  • “De aanwezige granen zijn de basis voor een gezond en voedzaam ontbijt. Ze bevatten voor de mens onmisbare voedingsstoffen die door het lichaam gemakkelijk worden opgenomen.”
  • “Deze vitaminen en mineralen zijn onmisbaar voor ons functioneren en nodig om onze gezondheid in stand te houden.”
  • “Bron van antioxidanten”
  • “Gezonde voeding in de ochtend”
  • “Superfruits zijn natuurlijke onbewerkte vruchten die een uitzonderlijke rijkdom aan voedingsstoffen combineren met een heerlijke smaak.”

Deze claims zijn vaag of niet bewezen en mogen dus niet worden gebruikt. Meer over het onderzoek.

Vertrouw op de achterkant

Het Voedingscentrum vindt dat claims moeten kloppen als een fabrikant ze gebruikt op de verpakking. De wettelijke regels zijn ervoor om je aan te houden. ‘Het lijkt er nu op dat bedrijven de consument doelbewust proberen te misleiden’, zegt Wieke van der Vossen, kennisspecialist Voedselveiligheid van het Voedingscentrum.

“Natuurlijk begrijp ik dat fabrikanten hun product willen aanprijzen, maar consumenten moeten er op kunnen vertrouwen dat claims op verpakkingen echt onderbouwd zijn. Deze vage claims stichten alleen maar verwarring.”

Een goede claim zou je moeten helpen om beter te kiezen, maar ze doen dat dus lang niet altijd. Wat kun je dan wel doen als consument, als je bewuster wilt kiezen? Lees het etiket. Daarop staan de voedingswaarde en ingrediëntendeclaratie, die geven je inzicht in wat er in zit aan voedingsstoffen zoals koolhydraten, suiker, vet, en vezel, en welke ingrediënten zijn gebruikt.

Vergelijk producten voor de beste keuze

vergrootglasDe informatie op het etiket geeft het beste beeld als je verschillende verpakkingen met elkaar vergelijkt, per portie van 100 gram. Zo kun je de muesli kiezen met de minste suiker en de meeste vezels.

Behalve de claims zijn er andere trucs die fabrikanten op de verpakking toepassen, waardoor producten er gunstiger uitkomen.

Niet alleen op de voorkant van de verpakking, maar ook op het etiket kan de fabrikant trucs toepassen, waardoor zijn product er gunstiger uitkomt. Op de pagina ‘Laat je niet foppen!’ lees je meer over deze trucs en kun je makkelijker een gezonde keuze maken. Een mooie aardbei op de verpakking suggereert bijvoorbeeld dat er veel aardbeien in het product zitten, maar het kan ook erg weinig zijn.

Bron: Voedingscentrum - eerlijk over eten | Op de hoogte blijven van De Afvalrace Breda? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen