Onderzoek: bijna 1 op de 10 volwassenen in Noord-Brabant is gescheiden

Foto: Pexels

In 2021 was 9,1% van de volwassen Brabanders gescheiden. Wel verschilt dit scheidingspercentage sterk per gemeente.

Zo heeft op Helmond zelfs 11% van de volwassenen een echtscheiding achter de rug. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van meest recente scheidingsdata van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het Brabantse scheidingspercentage ligt iets lager het landelijke gemiddelde van 9,3%. Naar verhouding wonen in Flevoland en Limburg de meeste gescheiden mensen. 10,1% van de volwassen inwoners had hier een scheiding achter de rug. Het scheidingspercentage is juist het laagst in Overijssel (8,1%).

In 2021 vonden er in Nederland 11,6% minder echtscheidingen plaats dan in 2020. Vorig jaar werden 25.600 huwelijken ontbonden, een jaar eerder waren dat er bijna 29.000. “Het blijft natuurlijk gissen hoe het komt dat er minder mensen zijn gescheiden. Een reden kan de krapte op de woningmarkt zijn”, aldus Marga Lankreijer hypotheekexpert van Independer.

Gemeentelijke uitschieters: Helmond en Sint Anthonis

Het aantal gescheiden inwoners verschilt sterk per gemeente. Naar verhouding wonen in Noord-Brabant de meeste gescheiden mensen in Helmond. In deze gemeente is zelfs 11% van de inwoners gescheiden. De top 5 gemeenten in Noord-Brabant met het hoogste scheidingspercentage is:

  1. Helmond (11% van de volwassenen is gescheiden)
  2. Bergen op Zoom (10,8% van de volwassenen is gescheiden)
  3. Valkenswaard (10,5% van de volwassenen is gescheiden)
  4. Roosendaal (10,5% van de volwassenen is gescheiden)
  5. Oosterhout (10,3% van de volwassenen is gescheiden)

Aan de andere kant van het spectrum spant juist Sint Anthonis de kroon. Deze gemeente heeft namelijk het laagste scheidingspercentage van Noord-Brabant: 6,2% van de inwoners.

Percentage gescheiden inwoners daalt in acht gemeenten

Het aandeel gescheiden inwoners daalde vorig jaar in acht Brabantse gemeenten. Het scheidingspercentage nam het sterkst af in Oisterwijk (-0,22%). In Uden en Helmond bleef het percentage gelijk en in de overige 51 Brabantse gemeente woonden in 2021 juist naar verhouding iets meer gescheiden mensen dan het jaar daarvoor.

Opvallend is dat de sterkste stijging (+0,42%) te zien was in Sint Anthonis, de Brabantse gemeente met het laagste scheidingspercentage.

Kijk hier hoeveel mensen er zijn gescheiden in jouw gemeente: https://www.independer.nl/hypotheek/info/onderzoek/minder-scheidingen-2021

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen