Laatste periode NOW goed voor 31.000 aanvragen

Foto: UWV

Zo’n 31.000 werkgevers hebben een aanvraag ingediend bij UWV voor de achtste en laatste periode van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), de maanden januari tot en met maart 2022.

Einde NOW

Met de sluiting van het achtste NOW-loket komt een eind aan de grootste coronasteunmaatregel van het kabinet. In totaal heeft UWV over alle acht periodes tot nu toe ruim 22,8 miljard euro aan voorschotten uitgekeerd aan werkgevers. Dat bedrag wordt nog iets hoger als straks alle aanvragen van de achtste periode NOW zijn verwerkt. De achtste en laatste periode was de op een na rustigste periode wat betreft het aantal aanvragen. Het drukst was het in de eerste periode NOW (maart-mei 2020) toen ruim 148.000 aanvragen binnenkwamen en uiteindelijk 139.500 werkgevers NOW kregen toegekend. Zij ontvingen in totaal een voorschotbedrag van 7,9 miljard euro.

Nog lang bezig met afhandeling

Voor UWV zit het werk er nog niet op. UWV-bestuursvoorzitter Maarten Camps: “Bij de voorschotten was alles er op gericht om werkgevers in nood snel van geld te voorzien. Achteraf bepalen we op welk bedrag werkgevers daadwerkelijk recht hebben. Dat is een complex proces dat veel meer werk en daarmee een langere doorlooptijd kost. Daar zijn we nog zeker tot in 2024 mee bezig.” Ook hier geldt dat UWV werkgevers zo goed mogelijk blijft informeren en ondersteunen om dit goed af te ronden. “We helpen ze bij de aanvraag voor de definitieve berekening, maar bieden ook ruime betalingsregelingen aan werkgevers die uiteindelijk het voorschot deels of volledig moeten terugbetalen. Ook in deze fase blijven we er voor de werkgevers.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen