Breda pakt primeur met herinterpretatie wereldberoemd schilderij

Foto: Studio Claudy Jongstra

Vanaf woensdag 11 mei is het werk Guernica de la Ecologica te zien. Het is een werk van textielkunstenaar Claudy Jongstra. Het 7,7 meter brede werk is gebaseerd op een werk van Pablo Picasso, genaamd Guernica.

Na de opening op woensdagavond 11 mei is het werk anderhalve maand lang te bewonderen. Het duurzame kunstwerk is te zien in de Grote Kerk in Breda.

Actueler dan ooit.

De tentoonstelling is de aftrap van het eerste themajaar ‘Duurzaamheid & Creativiteit’. Dit werd geïntroduceerd door de nieuwe Bredase kunstorganisatie CrossArts. De opening op 11 mei start om 19.00. Later op de avond zal bij Brack ook werk van digital artists te zien zijn. Het is de eerste keer dat het werk van Claudy Jongstra in een tentoonstelling te zien is. Na de tijd in het de Grote Kerk reist het werk het hele land door. Het wandkleed is een manifest voor biodiversiteit en een oproep tot herwaardering van de relatie tussen mens en natuur.

Jongstra noemt Guernica de la Ecologica een “boodschapper van wol tegen een wereldorde die biodiversiteit bedreigt en aandacht en liefde ontbeert voor de aarde”. Het kunstwerk heeft hetzelfde indrukwekkende formaat als Picasso’s werk. Ook heeft het dezelfde grimmige zwart, wit en sepia kleuren.

Door de oorlog is Oekraïne is het werk actueler dan ooit. De Oekraïense president Zelensky refereerde laatst nog aan de originele Guernica in zijn toespraken. “Marioepol is het Guernica van de 21e eeuw.”

CrossArts

Deze tentoonstelling is de eerste productie van het nieuwe kunstplatform CrossArts. Deze is ontstaan uit een samenwerking tussen Electron, Brack, BredaPhoto, Grote Kerk Breda en Tranzforma. Met de steun van Gemeente Breda maakt CrossArts de komende jaren nieuwe tentoonstellingsvormen voor Breda. Vanaf 11 mei wordt met tal van partners gewerkt aan een groeiend programma dat inspeelt op maatschappelijke thema’s.

Bredase Bomen

Bij het werk Guernica de la Ecologica staan eenentwintig bijzondere zitjes van Bredase Bomen. Deze zitjes zijn namelijk gemaakt van gekapte bomen uit Breda. In elk zitje is gelaserd waar de boom stond. Ook lees je er welke houtsoort het is en hoe oud de boom was. Op deze manier geeft Bredase Bomen de bomen terug aan de stad.

Publieksprogramma Brack

Gelijk aan de tentoonstelling worden bij Brack vanaf 20:30 projecties vertoond. Deze projecties zijn van digital artists SMACK, Eelco Brand en Studio Apvis. Deze werken worden geprojecteerd op een enorm scherm van 5 bij 15 meter. De projecties zijn te zien op woensdagavond tot 8 juni.

Later dit jaar zullen veel activiteiten verspreid over de stad ontstaan. Het programma hiervan wordt bij de opening gelanceerd. Kijk voor het publieksprogramma op deze website.

Informatie over de tentoonstelling

Guernica de la Ecologica is te zien van 12 mei tot en met 26 juni 2022.

De openingstijden van de Grote Kerk Breda zijn van maandag tot en met zaterdag van 10.00-17.00. Op zondag is de kerk open van 13.00-17.00. De toegang is gratis.

De projecties bij Brack zijn alleen te zien op woensdagen van 11 mei tot 8 juni. Je kunt de werken er zien van 20.30-23.00. Ook hier is de toegang gratis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen