Maatregelen na dodelijke steekpartij Bredase jeugdgevangenis

Foto: Maric Media

In justitiële jeugdinrichtingen wordt een tijdelijk verbod ingesteld op het gebruik van scherpe messen. “Denk hierbij aan de messen waarmee tijdens de kookactiviteiten vlees of groente gesneden wordt”, zo meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) maandag.

Het is een van de zes maatregelen die genomen worden na de dodelijke steekpartij vorige maand in jeugdgevangenis Den Hey-Acker in Breda en “eerdere ernstige incidenten”.

Een mes om een boterham mee te kunnen smeren blijft wel gewoon beschikbaar. “De maatregel om scherpe messen te verbieden duurt in elk geval een half jaar”, aldus de DJI. Jeugdige gedetineerden koken voortaan met voorgesneden vlees en groenten en de schilmesjes die bedoeld zijn voor fruit en aardappels worden vervangen door dunschillers.

Ook wordt gekeken naar de groepsgrootte. “Er wordt al vele jaren gewerkt met acht tot tien jongeren op één groep. Omdat de doelgroep aantoonbaar is veranderd en verhard, wordt de groepsaanpak op bestuurlijk niveau opnieuw onderwerp van gesprek gemaakt.”

Andere maatregelen bestaan uit het ontwikkelen van en werken met een signaleringslijst die zich richt op de mentale status van de jongeren, en het verbeteren van de beveiliging tegen smokkelwaar. Ook zal een team van specialisten zich buigen over de regels en gewoonten binnen justitiële jeugdinrichtingen en vervolgens “met de groepsleiding in gesprek gaan”. Bovendien wordt bekeken hoe het imago van de jeugddetentie verbeterd kan worden.

De Rijks Justitiële Jeugdinrichting bestaat uit vier locaties: Den Hey-Acker in Breda, De Hartelborgt in Spijkenisse, De Hunnerberg in Nijmegen en Horsterveen in Evertsoord. De leeftijd van de gedetineerde jongeren ligt tussen de 12 en de 23 jaar.

Bij de dodelijke steekpartij in Den Hey-Acker kwam een 19-jarige gedetineerde uit Enschede om het leven en raakte een 20-jarige gedetineerde uit Nijmegen gewond. Een 18-jarige man uit Den Haag is verdachte.

De jeugdgevangenis kwam enkele maanden geleden nog in het nieuws toen een jongere die vastzat ontsnapte. De jonge gedetineerde had een vuurwapen en gijzelde hiermee personeelsleden van de DJI. Hij werd uiteindelijk door de politie doodgeschoten in België.

Bron: ANP / Nieuws.nl

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

Cookieinstellingen