Heerlijk zomerweer komende week: ‘Eerste 25 graden van 2022’

Foto: Pixabay

Vanmiddag zijn er perioden met zon. In het zuidoosten komt het vanmiddag en vanavond tot enkele buien. Het wordt 16 tot 21 graden.

Morgen schijnt de zon volop, maar met 13 tot 20 graden is het iets minder warm. Na het weekend schijnt de zon flink en stijgt het kwik naar 20 tot 25 graden. Dinsdag kan het lokaal 27 graden worden. Later in de week neemt de buienkans toe en wordt het minder warm.

Vanmiddag breekt op meer plaatsen de zon geregeld door. In het oosten en zuidoosten komt het tot enkele buien en soms kan het even flink plenzen en is een donderslag niet uitgesloten. De wind draait naar het noorden tot noordwesten en neemt toe naar matig. De temperatuur loopt op naar 16 tot 18 graden in het noorden en westen en naar 19 tot 21 graden elders met de hoogste temperaturen in het oosten en zuidoosten. Op de Waddeneilanden stokt het kwik bij maximaal een graad of 14.

Vanavond komt het in het zuidoosten van het land nog tot enkele buien. Elders is het droog met een mix van wolken en zonneschijn. Rond zonsondergang (21:15 uur) is het afgekoeld naar 11 graden in het noorden en 16 in het zuiden.

Komende nacht is het op veel plaatsen helder. Alleen in het zuiden komen nog wolkenvelden voor. De noorden- tot noordoostenwind is afgenomen naar zwak en het koelt af naar 4 graden in het noorden tot 8 in het zuiden en zuidwesten.

Morgenochtend schijnt de zon volop. Alleen in het uiterste zuidoosten komen in de (vroege) ochtend nog wolkenvelden voor. Het is overal droog en het na een frisse start van Moederdag loopt het kwik geleidelijk weer op. Aan het eind van de ochtend is het 12 graden in het noorden en 14 in het zuiden.

Morgenmiddag blijft de zon uitbundig schijnen aan een strakblauwe lucht. Het blijft overal droog en er waait een zwakke tot matige noordenwind. De temperatuur loopt op naar 13 tot 15 graden in de kustgebieden en naar 16 tot 18 graden in de rest van het land. In Brabant en in Limburg kan het 19, lokaal 20 graden worden. Het is dan ook prima weer voor een wandeling of fietstocht. Ook is het goed toeven op een zonnig terras, maar smeer je wel goed in. De zonkracht is 6 en dat betekent dat de onbeschermde huid met 15 tot 30 minuten kan verbranden.

Morgenavond en in de nacht naar maandag is het helder. Er waait een zwakke noordoostenwind en het koelt flink af. In het noordoosten daalt het kwik naar waarden iets boven nul. Aan de grond kan het op uitgebreide schaal licht vriezen. Denk aan vorstgevoelige plantjes en éénjarige zomerbloeiers. Elders in het land koelt het af naar 2 tot 5 graden, maar ook hier is het aan de grond kouder met kans op lichte vorst.

Maandag schijnt de zon volop. Later op de dag neemt vanuit het westen de hoge bewolking toe, maar daar heeft de zon geen last van. Het blijft overal droog en er waait een zwakke tot matige zuiden- tot zuidoostenwind. Met die wind wordt warme lucht aangevoerd. In het noorden en westen wordt het 20 of 21 graden, elders stijgt het kwik naar 22 tot 24 graden. In het zuidoosten kan het lokaal de eerste zomerse dag van het jaar worden met maximaal 25 graden. Later op de dag kan het op de stranden afkoelen door wind van zee.

Dinsdag zijn er flinke perioden met zon, maar er trekken ook wolkenvelden over het land. Vooral later op de dag maakt het noordwesten van het land kans op een beetje regen. Er waait een zwakke tot matige westen- tot zuidwestenwind en het wordt opnieuw een warme dag. In het noorden en westen wordt het 20 tot 22 graden, in het binnenland loopt het kwik op naar 23 tot 25 graden. In Noord-Brabant, Limburg en de Achterhoek kan het 26 of 27 graden worden.

Woensdag schijnt geregeld de zon. Er zijn ook stapelwolken en verspreid over het land komt het tot enkele buien. Er waait een zwakke tot matige westen- tot zuidwestenwind en daarmee wordt iets minder zachte lucht aangevoerd. In het noorden en westen wordt het 18 tot 20 graden, elders is het 20 tot graden. In het zuiden en zuidoosten stijgt het kwik nog naar 23-24 graden.

De rest van de week is er een mix van zon, wolken en wellicht een enkele bui. Over het algemeen zal het droog zijn. De temperatuur blijft op een zeer aangenaam niveau voor de tijd van het jaar met maxima van 18 tot 22 graden. Waarden van 16 tot 19 graden zijn halverwege mei heel gebruikelijk.

Bron: Weeronline 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen