Een bij-zonder verzoek: Maak je tuin aantrekkelijk voor bijen

BREDA – Het gaat niet goed met de wilde bijen. Dat is zorgwekkend, omdat bijen heel belangrijk zijn voor de biodiversiteit en onze voedselvoorziening. Daarom komt Breda Maakt Mij Blij in actie, samen met imker Aat Rietveld. Ze roepen Bredanaars op hun tuin een stukje aantrekkelijker te maken voor de bij, want: de bij hoort erbij!

“Na diverse succesvolle reddingsacties voor ondernemers, schieten we nu de bij te hulp”, vertelt Thibaud van der Steen van Breda Maakt Mij Blij. “Wist je dat 80% van ons voedsel afhankelijk is van bestuiving door insecten?” Thibaud weet er inmiddels heel wat van. Samen met zijn compagnon Frank Haagen bracht hij een bezoek aan imker Aat Rietveld om een video op te nemen voor hun nieuwe missie. Aat is al veertig jaar imker en heeft het duo van alles verteld over het leven van bijen en hun belangrijke rol in onze leefomgeving. We kregen dus eigenlijk bij-les”, grapt Thibaud.

Helft van de bijen verdwijnt

Nederland kent 360 soorten bijen. Maar meer dan de helft van de wilde bijensoorten dreigt te verdwijnen. Inmiddels is het duo ervan overtuigd dat actie noodzakelijk is en dat iedereen hierbij kan helpen. Frank: “Met de juiste bloemen en planten maak je je tuin aantrekkelijk voor bijen. Daarom roepen wij iedereen op om in actie te komen.” Via www.bredamaaktmijblij.nl kan men vanaf nu plantjes bestellen. Ophalen kan tijdens de pick up op zaterdag 11 juni op de Groene Markt bij STEK in de Belcrum (Veilingkade 9). Met de aankoop van een setje plantjes sla je volgens Frank twee vliegen in één klap: “Je maakt de bij blij én je vrolijkt je tuin of balkon op!” Het duo heeft de eerste 300 setjes inmiddels verkocht.

Twee jaar Breda Maakt Mij Blij
Het is alweer twee jaar geleden dat het platform Breda Maakt Mij Blij werd opgericht. Vanuit de behoefte aan positiviteit, zijn Thibaud van der Steen, Frank Haagen, Jacco Grinwis en Carlijn Kloet in het voorjaar van 2020 boeren en telers gaan helpen die door de coronacrisis met een overschot aan producten bleven zitten. Inmiddels zet het viertal zich ook op andere manieren in om Breda en de rest van de wereld een stukje mooier te maken. Zo organiseerden ze recentelijk nog een inzamelingsactie voor de mensen in Oekraïne, vergroenen ze daken in samenwerking met daktuin specialist Mattijs van Dalen én verkopen ze lokale kerstpakketten met een verhaal. Met een dertiende plaats in de KVK Innovatie Top 100 ziet de toekomst van het platform er veelbelovend uit.

Reacties

Cookieinstellingen