Van Gogh in de nieuwe wereld

Foto: Pix4Profs / Jan Stads

Zondag 3 juli is de opening van onze expositie ‘De denkbeeldige eenheid’. Wat je hier zult zien, zijn de video’s die later worden gelaunched met NFTs van nieuwe herinneringen met Vincent van Gogh via AI (Artificial Intelligence).

Stills hieruit hebben we verwerkt met cyanotype op glas met gebruik van de RGB-pigmenten. De titel van dit werk is ‘A row of lime trees [i]’ en heeft het formaat: 24 x 18 cm. Dat het als het ware licht geeft door het gebruik van de pigmenten is niet te fotograferen of filmen en daarom moet je de tentoonstelling gewoon komen bezoeken om de gedeelde verwondering te zien en ervaren! Via een catalogus, die we speciaal voor deze expositie hebben gemaakt, laten we je ook een kijkje in ons proces zien.

  • Tentoonstelling ‘De denkbeeldige eenheid’ wordt geopend op zondag 3 juli 2022 om 15.00 uur in de Van GoghGalerie in Zundert.

Studio Kasboek, collectief van de kunstenaars Debbie van Berkel, Cathalijne en Jojanneke Postma, heeft in juni 2022 gewerkt in het gastatelier van het Vincent van GoghHuis in Zundert.

Hier hebben de jonge kunstenaars zich ondergedompeld in de wereld van Van Gogh en die vertaald naar een digitale serie ‘Non Fungible Tokens’ in combinatie met een reeks fysieke stills hieruit, uitgevoerd met lichtgevoelige, reflecterende en kleur transformerende materialen. Ik mocht het proces van nabij gadeslaan en heb me erover verwonderd hoe zij met moderne technieken een geheel nieuwe dimensie gaven aan Van Goghs werk.

Studio Kasboek heeft met behulp van ‘artificial intelligence’ animaties gecreëerd waarbij landschappen zijn gemengd met schilderijen van Van Gogh. Onder invloed van citaten uit zijn eigen brieven, ingevoerd in een algoritme in de computer, zijn de beelden tot leven gekomen. Met gebruik van Vincents eigen woorden, als het ware in samenwerking met de kunstenaar zelf, heeft Kasboek deze bewegende animaties tot stand gebracht. Alsof ze zijn werk tot dromen hebben verwerkt in de nieuwe wereld van het digitale tijdperk.

Ik herinner me de film ‘Dreams’ (1990) van Akira Kurosawa, met Martin Scorsese in de rol van Vincent, gebaseerd op dromen van deze Japanse regisseur. Hij schiep daarvoor decors uit bordkarton om Van Goghs schilderijen te verbeelden. Zoveel jaar later doet Kasboek iets soortgelijks, maar met de digitale middelen die nu ter beschikking staan. Het resultaat is ronduit verbluffend. Zodanig dat we deze reeks gaan presenteren als de eerste Van Gogh NFT’s die mede uit naam van het Vincent van GoghHuis zullen worden gepresenteerd.

Ron Dirven, curator Van Gogh AiR

Openingstijden:
Woensdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur.
Toegang gratis.

 

 

Reacties

Cookieinstellingen