Wanneer kunt u gebruik maken van de Energiebespaarlening?

Foto: Pixabay

Wanneer u van plan bent om te investeren in een duurzame woning, kunt u gebruik maken van de Energiebespaarlening. Deze lening komt uit het Nationaal Warmtefonds en biedt een speciale, gunstige rente. Zo wil de overheid de geplande verduurzaming van de woningvoorraad versnellen en het gebruik van fossiele brandstoffen doen laten afnemen.

Maar, hoe werkt deze financiering en heeft u er recht op?

De werking

Het verduurzamen van uw huis is in veel gevallen geen goedkope investering. Door gebruik te maken van de Energiebespaarlening kunt u de financiering van de investeringen verspreiden over meerdere jaren. Zo is de impact op uw portemonnee beperkt tot een minimum. Sterker nog, wanneer u een gemiddeld verbruik heeft, kunt de maandelijkse aflossing van de lening in veel gevallen van de energiebesparing betalen.

De belangrijkste voorwaarden

Om de Energiebespaarlening aan te kunnen vragen, moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. De hieronder besproken voorwaarden richten zich op particulieren. Voor VvE’s gelden weer aparte richtlijnen. Allereerst is het een belangrijke voorwaarde dat u zelf de eigenaar én bewoner bent van de bestaande woning die u wil verduurzamen. U kunt tussen de 2.500 en 25.000 euro lenen van het Nationaal Warmtefonds. Leent u 5.000 euro of minder, dan heeft de lening een looptijd van 7 jaar. Tussen de vijf- en vijftienduizend euro is het tien jaar en daarboven heeft u een keuze tussen tien, vijftien of twintig jaar aflostijd. Gedurende de hele lening betaalt u een zeer gunstige en vaststaande rente. Ook biedt de Energiebespaarlening een optie voor boetevrije vervroegde aflossing. Zo kunt u dus zonder financiële consequenties meer afbetalen dan het afgesproken maandbedrag. De besteding van het geld moet echter wel aan een aantal voorwaarden worden getoetst. Zo kunt u alleen maatregelen treffen die op de maatregelenlijst staan en de maatregelen moeten worden uitgevoerd door een installateur of aannemer. Deze moeten ook kunnen voldoen aan vooraf vastgestelde eisen. De uitvoerders tekenen daar dan ook een verklaring voor.

Zonnepanelen

Als u van plan bent om de Energiebespaarlening aan te vragen voor de financiering van zonnepanelen dan is het goed om te weten dat het niet geoorloofd is om het gehele bedrag te besteden aan deze investering. Het Nationaal Warmtefonds stelt namelijk als voorwaarde dat u maximaal 75 procent van het bedrag mag besteden aan zonnepanelen. De overige 25 procent moet worden geïnvesteerd in andere maatregelen van de lijst. Als u benieuwd bent naar de gehele lijst van voorwaarden of als u een dergelijke lening wil aanvragen voor een VvE dan kunt u terecht op de website van de overheid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen