Zo overleef je zwarte zaterdag

Foto: PixaBay

‘Zwarte zaterdag’. Een gevreesde term, die wordt gebruikt voor topdrukte in vakantieverkeer. De ANWB geeft je tips om deze verkeersnachtmerrie te overleven.

Ook deze zomervakantie zijn er weer diverse weekenden waarin het filerijden wordt op de Europese snelwegen. Via de verkeersdruktekalenders kun je precies zien in welk land topdrukte wordt verwacht. Hieronder geven we een aantal handige tips om de vakantiedrukte deze zomer op de Europese wegen te ‘overleven’.

Tip 1: Reis niet op een ‘zwarte zaterdag’

Klinkt flauw, maar het blijft een goeie tip: blijf thuis op een ‘zwarte zaterdag’. Vertrek bijvoorbeeld de vrijdag er voor of de maandag er na (als dat tenminste in je reisschema past). En wil je toch op ‘Zwarte Zaterdag’ op pad, check dan vooraf de verkeersinformatie en vertrek dan niet te vroeg, maar beter in de loop van de dag . Op die manier rijd je achter de – inmiddels oplossende – files aan.

Tip 2: Genoeg eten en drinken in de auto

Zorg voor genoeg eten en drinken aan boord. Sta je in de file, dan kan het eerstvolgende wegrestaurant láng op zich laten wachten. Neem je een huisdier mee op reis, zorg dan dat Fikkie of Poekie onderweg voldoende vocht binnenkrijgt.
Zie ook: Hittetips in het verkeer

Tip 3: Opgeladen iPads

Bedenk van te voren manieren om de kinderen op de achterbank te vermaken (om de twee uur een presentje bijvoorbeeld). Denk bijvoorbeeld aan iPads (en een oplaadmogelijkheid) of achterbankbingo. Jengelende kinderen kunnen voor veel stress zorgen.

Tip 4: Rij nooit met slippende koppeling

In de vakantie gebruik je jouw auto anders dan de rest van het jaar. Je auto is zwaarder beladen – er hangt bijvoorbeeld een caravan achter – en je rijdt door de bergen. Waar je onder normale omstandigheden nog wegkomt met filerijden met slippende koppeling, kan dat onder bovengenoemde omstandigheden leiden tot rook, oponthoud en wellicht zelfs een dure reparatie.
Voorkom autopech op weg naar je vakantiebestemming

Tip 5: Check de airco

Check voor je op reis gaat of de airconditioning van je auto goed functioneert. Als het te warm wordt in de auto, gaat jouw reactievermogen achteruit.
Maak je auto vakantieklaar

Tip 6: Reis in twee dagen in plaats van één

Reis zo mogelijk in twéé dagen naar je vakantiebestemming. Dat legt minder druk op de reis. In plaats van 1.000 kilometer op een dag kun je dan ’s middags al ontspannen op je overnachtingsadres.

Tip 7: Snel door de tolpoortjes met de tolbadge

In Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal kun je tol betalen met de tolbadge. Dit bespaart je veel tijd bij de tolpoortjes. Een creditcard is ook een snelle manier van tol betalen.

Bron: ANWB

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen